Energia eoliana, mit sau realitate?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 17 februarie 2011 119 afişări

Cu doi ani in urma, afacerile cu energie eoliana pareau a fi ceea ce fusesera cu alti doi ani in urma afacerile imobiliare. Aproape ca nu trecea o saptamana fara ca un investitor din energie sau un om de afaceri din varii domenii sa anunte noi planuri sau proiecte eoliene. Cele mai multe au ramas la stadiul de intentie, insa proiectele serioase merg inainte. A trecut energia eoliana de la mit la realitate?

Daca facem o comparatie intre strategiile energetice facute de stat sau proiectele de termocentrale, hidrocentrale sau reactoare nucleare ce urmeaza sa vina si eoliene, cele din urma castiga evident cursa. Daca pentru prima categorie, 2010 a fost un an complet lipsit de stiri pozitive, a doua categorie a prezentat la bilant montarea a peste 200 de "mori de vant" in urma unor investitii de circa 800 de milioane de euro. In 2015, cele mai pesimiste scenarii mizeaza pe 3.000 MW instalati, adica in jur de 1.500 de turbine si investitii de circa 5 miliarde de euro.

Energia eoliana este unul dintre putinele domenii in care investitiile au inregistrat anul trecut un nivel record, banii fiind alocati de grupuri energetice gigant, asa cum este cazul cehilor de la CEZ sau al italienilor de la Enel. Mai mult, statisticile europene arata ca, in 2010, Romania a ocupat locul sapte in ceea ce priveste capacitatea nou instalata in proiecte eoliene, cu 448 MW, toti in zona Dobrogei. Cei 448 MW pot alimenta intr-un an, numai cu energie verde, peste 400.000 de gospodarii cu un consum mediu lunar de 200 de kWh. Practic, energia eoliana este singurul domeniu in care Romania poate spune ca a avut anul trecut o performanta mai buna decat Polonia sau Austria. "Romania are premisele ca anul acesta sa ajunga la o capacitate nou instalata de 600-1.000 MW. Se poate ca la sfarsitul anului acesta sa ajungem la o capacitate mai mare decat Austria. Mai mult, in Romania s-au derulat anul trecut 5% din totalul investitiilor in parcuri eoliene noi la nivel european. Aceste investitii se fac in zona de inalta tehnologie. Nu cred ca sunt multe alte domenii in care Romania sa aiba o astfel de performanta", spune Ionel David, consultant pe relatii publice in cadrul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), organizatie care este activa in domeniul de profil de 2 ani si care are 85 de membri.

Fantanele, Agighiol si Pestera au fost cele mai norocoase localitati: din locuri uitate de lume au ajuns sa fie mentionate pe prima pagina a unor ziare precum Le Monde, iar rand pe rand CEZ, Enel si Energias de Portugal au ridicat proiecte eoliene de sute de milioane de euro. "Primariile acestor comune au de castigat enorm de pe urma acestor proiecte. Practic, 1% din valoarea investitiei revine primariei in momentul in care se acorda autorizatia de constructie. Ceea ce am observat este ca primariile din comunele cu potential au inceput sa-si faca birouri de urbanism, primul pas in acest sens fiind facut de primarul de Pestera. Apoi au urmat si alte primarii si astfel ele sunt cele care elibereaza autorizatiile de constructie", explica David.

Mai mult, lista comunelor care vor avea de castigat din faptul ca vantul bate cu putere pe suprafata lor va creste semnificativ. Potrivit celor mai recente date ale Transelectrica, la sfarsitul lunii trecute, primele 25 de proiecte eoliene ca marime care aveau contractele de racordare la retea semnate, fie ca este vorba de reteaua nationala de transport, fie de retelele de distributie, aveau o capacitate totala de circa 3.300 MW, fiind situate in localitati precum Cogealac, Casimcea, Daieni, Topolog sau Valea Dacilor. Dincolo de vestea buna legata de capacitate, un alt lucru demn de observat este ca majoritatea proiectelor sunt realizate de giganti precum Verbund (Austria), Energias de Portugal sau Enel, adica de companii care-si pot permite sa finanteze o astfel de investitie si care au dovedit ca nu sunt pur speculatori.

Nici estimarile pe termen lung nu par mai putin optimiste, in cel mai prudent scenariu capacitatea instalata in proiecte eoliene la nivelul anului 2015 urmand sa ajunga pana la 3.000 MW, adica echivalentul in putere a peste patru reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda. In total, investitiile ar urma sa fie cuprinse intre 4,5 miliarde de euro si 5,4 miliarde de euro, tinand cont de faptul ca pentru fiecare MW nou instalat intr-un parc eolian sunt necesare fonduri de 1,5-1,8 milioane de euro. In total, ar insemna montarea a circa 1.500 de turbine eoliene, daca luam in calcul o capacitate unitara de 2 MW. "Volumul de putere instalat in centrale eoliene depinde de modul in care se va stabiliza schema de sprijin a acestora, aflata in prezent in analiza la Comisia Europeana, iar decizia finala va fi a investitorilor. Evaluarea noastra a fost de 2.500-3.000 MW instalati pana in 2015", spun reprezentantii Transelectrica, transportatorul national de energie, companie care are un rol vital in integrarea proiectelor eoliene.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
eolian,
afaceri,
investitori,
proiecte,
dezvoltare
/analize/energie/energia-eoliana-mit-sau-realitate-7977439
7977439
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.