Ultimul mall din Bucuresti

Postat la 01 martie 2010 104 afişări

Cel mai mare mall din Romania s-a deschis in cea mai grea perioada economica de dupa razboi. Criza ar putea reprezenta insa si un avantaj pentru Sun Plaza: s-ar putea sa fie ultimul mall deschis in Capitala pentru urmatorii doi-trei ani.

Michaël Richard, managerul general al dezvoltatorului imobiliar EMCT Romania, povestea in urma cu cateva luni cum lucrarile de constructie si amenajare a unor hipermarketuri Carrefour construite in trecut de EMCT in tara continuau chiar si in noaptea de dinaintea deschiderii oficiale. Obiceiul pare sa se fi pastrat si in ceea ce priveste cel mai mare proiect dezvoltat de catre companie pana acum, centrul comercial Sun Plaza, din partea de sud a Capitalei.

Cu o zi inaintea deschiderii de saptamana trecuta, inca se lucra de zor in centrul comercial, fie ca era vorba de muncitorii care montau gresia pe scarile de la intrarea in mall, fie ca era vorba de ultimele amenajari facute de retaileri. Oricum, dezvoltatorii estimau ca doar circa 80% din spatii - in functie de suprafata - aveau sa fie deschise inca din ziua inaugurarii. "Totul depinde de retaileri, nu avem noi ce sa le facem", declara Michaël Richard, plangandu-se ca nu a reusit sa-i faca pe comerciantii germani sa inteleaga importanta zilelor de 1 si 8 martie.

Dincolo de faptul ca centrul comercial nu a fost pe deplin pus la punct in ziua deschiderii - de altfel, aproape toate proiectele deschise in ultimii ani au avut deficiente la inaugurare, rezolvate in primele saptamani de functionare -, este notabil faptul ca Sun Plaza este primul centru comercial deschis in 2010, an care va fi relativ slab in inaugurari comparativ cu anii precedenti. In plus, noul mall are reale sanse sa fie si ultimul deschis in Bucuresti pentru o perioada de doi - trei ani.

Situatia este valabila si pentru celelalte proiecte comerciale care se vor deschide in tara in 2010. Pe de o parte, acestea vor pleca cu dezavantajul ca vor intra pe piata intr-o perioada in care "clientul final lipseste", dupa cum se exprima Shimon Galon, CEO al GTC Romania - unul din cei mai importanti dezvoltatori imobiliari din Romania. Pe alta parte, mall-urile deschise in 2010 vor beneficia de o perioada in care nu vor avea de luptat cu noi concurenti. "Ambele centre comerciale ale caror inaugurari sunt programate pentru prima jumatate a anului 2010 - Sun Plaza si Atrium Center Arad la sfarsitul lunii martie - vor fi proiecte dominante pentru aria lor de cuprindere comerciala", considera Aura Voiculescu, directorul departamentului de retail din cadrul DTZ Echinox. In aceeasi situatie se afla si Gold Plaza Baia Mare sau West Gate Craiova, alte doua proiecte a caror finalizare este programata pentru ultimele luni ale anului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
comert,
mall,
deschidere,
Sun Plaza,
criza,
avantaj
/analize/comert/ultimul-mall-din-bucuresti-5634179
5634179
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.