„Nu poţi ajunge un CEO de succes dacă nu scoţi antreprenorul din tine la suprafaţă”
Daniel Basalău, director general, Taco Bell România: „Experienţa te învaţă că succesul vine către cei care perseverează şi îndrăznesc să viseze. Cea mai mare greşeală din care am învăţat o lecţie importantă este că nu poţi să ai încredere în oameni care nu îţi apreciază munca şi pentru care cuvântul «superficial» face parte din orizontul personal de viaţă.” ...spune Daniel Basalău, director general al Taco Bell România. În opinia lui, visurile există ca să te motiveze să le transformi în realitate. Nu trebuie să trăieşti din ele, ci să le faci parte din viaţa de zi cu zi.
Daniel Basalău
director general, Taco Bell România
38 de ani
Venituri (T1 2025): 24,1 mil. lei
Nr. angajaţi: 344
Live Más este mai mult decât un slogan, este un stil de viaţă asumat, povesteşte Daniel Basalău, care şi-a construit pas cu pas cariera în cadul Grupului Sphera, din care face parte şi Taco Bell, alături de KFC şi Pizza Hut. „Taco Bell mi-a oferit sentimentul cel mai sincer de apartenenţă, acel Live Más pe care îl trăiesc în fiecare zi cu autenticitate”, povesteşte tânărul executiv.
AGILITATE & DECIZII
Cât de departe poţi ajunge cu flexibilitate şi curaj? Într-o lume în care schimbarea e constantă, cât de mult contează agilitatea pentru un lider?
Aş putea spune că „cine nu riscă nu are cum să câştige” în sens metaforic, desigur. Este vorba de a-ţi da ţie însuţi şansa de a aborda diverse situaţii din mai multe unghiuri.
O persoană asumată, care îşi cunoaşte bine punctele forte, trebuie să aibă curaj să acţioneze şi să se adapteze: în mod evident „sky is the limit”, iar agilitatea este un atu extrem de important pentru orice lider.
Ai dat-o în bară? Perfect. Povesteşte-ne! Care a fost cea mai mare greşeală din carieră şi lecţia pe care n-o vei uita niciodată?
Mai mult sau mai puţin. Fiecare dintre noi am avut parte de mici eşecuri care ne-au modelat şi de la care am învăţat că reuşitele în viaţă vin atunci când nu renunţi la progresul constant. Când încerci să faci mâine ceea ce nu ţi-a ieşit azi, abordează situaţia cu mai multă încredere, efort şi suflet. Experienţa te învaţă că succesul vine către cei care perseverează şi îndrăznesc să viseze. Cea mai mare greşeală din care am învăţat o lecţie importantă este că nu poţi să ai încredere în oameni care nu îţi apreciază munca şi pentru care cuvântul „superficial” face parte din orizontul personal de viaţă.
Greşelile: cărămizi sau capcane? Cum vezi rolul lor în formarea unui profesionist cu adevărat solid?
Depinde de abordare. În general, greşelile trebuie să fie cărămizi cu care să construieşti succesul. Sigur că putem discuta şi despre capcane, dar le-aş plasa mai mult în zona de lipsă de analiză, inflexibilitate şi lipsă de previzionare. Când nu controlezi riscul, lucrurile pot scăpa de sub control şi escalada.
Greşeală vs. eşec: unde tragi linia? Şi ce înseamnă, de fapt, eşecul pentru tine?
Aş duce lucrurile la extrem şi aş spune că este normal să greşeşti. Dar, dacă o faci fără să iei în considerare miza, riscând totul fără o analiză realistă, eşti cu un picior mai aproape de eşec. Eşecul, pentru mine, înseamnă să renunţi să lupţi înainte de a începe „războiul”, să crezi mai mult în ce nu poţi realiza şi să nu faci nimic care să te automotiveze să te ridici din fiecare situaţie pe care o consideri provocatoare.
LIMITĂRILE ŞI LECŢIILE
Ce greşeli nu ai ierta niciodată? La colegi, parteneri sau chiar la tine.
Nu pot să iert lipsa de responsabilitate, sabotajul şi trădarea. Toate până la principii. O persoană integră trebuie să se respecte şi să îi respecte pe cei din jur. Întotdeauna „play fair”.
Ce responsabilităţi duci azi în spate – şi unde vrei să ajungi mâine? Povesteşte-ne despre traseul tău profesional.
Când mă uit în urmă la cei 18 ani de carieră, pot spune că sunt mândru de tot ce am realizat, atât ca dezvoltare personală, cât şi ca suport şi mentor pentru formarea altor colegi. Am început ca student casier la KFC, într-un restaurant în care mi-am dorit să dau tot ce învăţam şi la şcoală. Am ascultat, am muncit, am fost şi coleg, şi psiholog pentru mulţi. Am fost manager de tură, director de restaurant, şi, cel mai important, Manager de Oameni. Iar Taco Bell mi-a oferit sentimentul cel mai sincer de apartenenţă, acel Live Más pe care îl trăiesc în fiecare zi cu autenticitate.
CEO sau antreprenor? Care e visul tău pe termen lung?
Întotdeauna am fost de părere că nu poţi ajunge un CEO de succes dacă nu scoţi antreprenorul din tine, la suprafaţă. Visurile există ca să te motiveze să le transformi în realitate. Nu trebuie să trăieşti din ele, ci să le faci parte din viaţa ta de zi cu zi. Cu siguranţă spun „antreprenor”, dar cred că atunci când eşti pregătit şi ancorat în realitate, pot exista şi paşi mai mari.
MOMENTELE CARE CONTEAZĂ
Care e reuşita de care eşti cel mai mândru?
Nu aş putea să punctez un singur moment. Sunt mândru, în general, de ceea ce am reuşit să realizez în cariera mea, alături de de toţi oamenii dragi cu care am colaborat. Apreciez lucrurile simple şi mă bucur de fiecare moment din parcursul meu.
Proiectul care ţi-a pus amprenta. Care a fost rolul tău şi ce ai învăţat din el?
Aici am doar un singur răspuns: Live Más. Să fiu parte din fenomenul Taco Bell în România a fost şi este momentul care m-a maturizat cel mai mult şi m-a implinit profesional şi personal. Live Más este mai mult decât un slogan, este un stil de viaţă energic, tânăr, optimist, empatic. Am plecat la drum pentru a descoperi şi învăţa secretele acestui brand şi am ajuns un ambasador autentic al acestuia.
Trei superputeri profesionale. Ce abilităţi sunt esenţiale pentru succesul în carieră?
E greu să alegi doar trei abilităţi esenţiale, fiindcă de fapt, sunt o mulţime de calităţi şi experienţe care ne definesc ca oameni, manageri şi modele. Dar, dacă ar fi să simplific, aş evidenţia trei: asumare, determinare şi flexibilitate.
TEHNOLOGIE & EFICIENŢĂ
Ce tool ţi-a economisit timp în ultima vreme? Cum te ajută tehnologia să livrezi mai repede şi mai bine?
Trebuie să recunosc că telefonul mobil. Multifuncţionalitatea acestuia este o calitate demnă de apreciat. Sunt momente în care nu am acces la laptop, dar telefonul mă salvează negreşit.
Cum arată stilul tău de leadership? Şi ce oameni sau momente te-au format ca lider?
În mare parte aş spune că participativ, pentru că oferă posibilitatea unei comunicări şi colaborări foarte bune în cadrul echipei. Totuşi am în vedere şi dezvoltarea fiecărui membru din echipă. Îi motivez cu scopul de a-şi depăşi limitele şi pentru a se simţi satisfăcuţi de rodul muncii lor.
INSPIRAŢIE & EVOLUŢIE
Un curs care ţi-a schimbat perspectiva profesională.
Am participat la mai multe cursuri de-a lungul timpului, care m-au ghidat în formarea profesională, dar pot spune că dintre toate, unul a avut o însemnătate aparte prin promovarea conceptului „Leading with Heart”.
Care e experienţa care ţi-a dat direcţia în carieră?
Cred că a fost întotdeauna despre a face ceea ce îţi place. Într-un domeniu în care simţi că implicarea ta contează şi contribuţia proprie poate aduce plus valoare oamenilor din jur, direcţia apare natural.
Ce le-ai spune tinerilor care sunt acum în facultate? Un sfat sincer, nu de manual.
Să îşi urmeze visurile, dar să nu aibă aşteptări nerealiste de la viaţă. Lucrurile trebuie luate pas cu pas şi construite cărămidă cu cărămidă. Succesul este pentru cei care au răbdare şi care învaţă din fiecare experinţă.
Când faci lucruri bune şi te înconjori de energie pozitivă, alături de oameni care te inspiră, Universul lucrează împreună cu tine.
ECHILIBRU & PASIUNI
Job + viaţă personală = echilibru? Cum reuşeşti să le păstrezi în armonie?
Echilibrul nu are o reţetă fixă. E despre cum reuşeşti să îmbini cele două planuri, profesional şi personal, oferindu-le respectul şi timpul cuvenite. Sunt momente când balanţa se înclină într-o parte, dar important este să ştii să revii şi să fii prezent în ambele roluri.
Ce faci când nu lucrezi? Cum îţi încarci bateriile?
Sunt mare iubitor de natură. Mă deconectez total când ies în aer liber, las în urmă grijile şi îmi încarc bateriile. Liniştea, o drumeţie şi o carte bună la apus sunt pentru mine definiţia unui timp bine petrecut.
Ai un hobby care îţi aduce bucurie reală? Cât timp îi aloci?
Da! Oricând am nişte timp liber ştiu cu siguranţă că voi fi în natură pentru a-mi încărca bateriile: aer curat, drumeţie, peisaje de poveste şi... multă voie bună!
Ce carte, spectacol sau piesă de teatru ţi-a rămas în minte şi în suflet – şi de ce?
Îmi place mult Caragiale, operele dramatice în general. Este un stil de scriere care mă încântă şi pe care îl savurez cu plăcere de fiecare dată.
BIO
► Este director general al Taco Bell România, parte a Grupului Sphera, din iunie 2025, anterior având funcţia de director operaţional, pe care a preluat-o în 2023.
► Are experienţă de 18 ani în horeca, iar din mai 2017 face parte din echipa Taco Bell. Anterior a lucrat la KFC, unde a avut mai multe roluri, între care director de restaurant vreme de şapte ani.
BUSINESS Magazin a lansat şi anul acesta catalogul 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Sub umbrela „Liderii schimbării: decizii curajoase, impact măsurabil”, ediţia din 2025 a catalogului îşi propune să surprindă nu doar cifre şi reuşite, ci şi lecţiile care i-au format pe liderii noii generaţii, valorile care îi ghidează şi strategiile prin care construiesc viitorul. Daniel Basalău, director general al Taco Bell România, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include în ediţia din acest an a catalogului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe alephnews.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro












