Mutare la varful Carrefour. Ce va schimba venirea celui de-al patrulea manager

Autor: Ioana Mihai Postat la 21 aprilie 2011 80 afişări

Veterana pietei romanesti de hipermarketuri, reteaua Carrefour, intra acum pe mainile unui nou director executiv, Francois-Melchior De Polignac. In ultimii trei ani, fraiele afacerii au fost tinute de Patrice Lespagnol, iar in acest interval veniturile companiei au stagnat.

Moda cumparaturilor in magazinele mari, in care putem gasi totul sub un singur acoperis, a fost adusa in Romania de hipermarketuri. Francezii de la Carrefour au deschis primul magazin de acest fel in urma cu zece ani, iar cumparatorii au dat, la propriu, navala. A ajuns sa se vorbeasca la un moment dat chiar de functia de socializare a acestor magazine. Cumparatorii vedeau mersul la cumparaturi ca un moment in care petrec timpul in mod placut cu partenerul sau prietenii. Lucru care s-a tradus in vanzari peste asteptari, iar François Oliver, care conducea atunci Carrefour, nu putea decat sa-si frece mainile de bucurie. Vanzarile au continuat sa creasca si in timpul mandatului lui Jacobo Caller Celestino - care a condus operatiunile din Romania vreme de doi ani si a fost transferat apoi in Rusia ca director executiv. Lui i-a urmat Patrice Lespagnol, 52 de ani, managerul crizei pentru afacerea francezilor. El a preluat sefia in aprilie 2008, an in care Carrefour a inaugurat cel mai mare numar de hipermarketuri (zece) si a inregistrat cea mai mare cifra de afaceri pe plan local - 1,19 mld. euro.

De-atunci lucrurile s-au schimbat mult. In cifre, acest lucru s-a tradus in vanzari mai mici pentru toti comerciantii. In cei trei ani in care s-a ocupat de afacerile de pe piata autohtona, Lespagnol a avut de gestionat nu doar scaderea vanzarilor, ci si integrarea afacerii Artima (acum Carrefour Market) in operatiunile Carrefour, inchiderea a patru spatii (un hipermarket si trei supermarketuri) si deschideri. Cu investitii estimate la 60 de milioane de euro pentru extindere - doua hipermarketuri si in jur de 15 supermarketuri, Carrefour a ajuns anul trecut la incasari apropiate de cele din 2008. Acum, Patrice Lespagnol preia conducerea Carrefour Grecia, care are vanzari anuale ce se plaseaza in jurul a 2,7 mld. euro.

François-Melchior De Polignac, 38 de ani, preia functia de director executiv Carrefour Romania, care are acum 23 de hipermarketuri si 35 de supermarketuri. El si-a inceput cariera la L'Oréal, in Italia, iar din 2000 lucreaza la Carrefour. Slujba pe care o preia acum, dupa ce a fost responsabil din mai 2009 "de unul dintre principalele programe de transformare a grupului", conform declaratiilor oficiale, nu e deloc usoara. Carrefour detine acum pozitia de lider de piata in functie de cifra de afaceri, dar extinderile agresive ale retelelor concurente - Real si Kaufland - micsoreaza distanta dintre pozitiile pe podium. Iar tinta declarata oficial de managementul din Franta este locul intai sau doi in orice piata. Deci, si in Romania. Care sunt metodele prin care Polignac vrea sa conserve acest avantaj, ramane de vazut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
carrefour,
manager,
schimbare
/analize/comert/mutare-la-varful-carrefour-ce-va-schimba-venirea-celui-de-al-patrulea-manager-8177078
8177078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.