Fost sef de banca, patron de cafenea

Postat la 14 septembrie 2009 511 afişări

Un fost bancher face planuri pentru crearea unui lant de cafenele si a unei retele de magazine de bijuterii. Cele doua ar trebui sa aiba in comun brandul si cateva doze serioase de curaj. Cat despre intoarcerea la banca, mai bine nu, deocamdata.

In fiecare saptamana, Henk Mulder - fostul presedinte al ABN Amro Romania, aflat acum la conducerea unei banci din Indonezia, vorbeste la telefon sau pe e-mail cu Paul Dinescu, fostul sau vicepresedinte. Temele de discutie se invart de obicei in jurul a ce se mai intampla in Romania si in lume, in sistemul bancar sau pur si simplu in viata lor privata. Indiferent de noutatile saptamanii, de fiecare data cei doi discuta si despre subiectul lor preferat: cafeneaua.

Grand Café Galleron a fost infiintata in 2004-2005 de Henk Mulder, Paul Dinescu si de sotiile lor, care au avut nevoie de o casa veche boiereasca si de 200.000 de euro pentru a porni cafeneaua. La vremea aceea colegi de board in banca preluata anul trecut de Royal Bank of Scotland, cei doi au ales sa investeasca intr-o cafenea nu atat pentru ca i-ar fi pasionat domeniul, cat pentru ca au gasit o casa frumoasa si bine pozitionata. De fapt, nu asa de bine pozitionata - dat fiind ca in 2005, cand s-a deschis cafeneaua, pe strada Episcopiei mai erau un restaurant (La Mama) si o cafenea (Turabo). "In 2005, Dorobanti era singurul vad de cafenele din Capitala, deci pot spune ca am deschis afacerea asta cu o doza de inconstienta", spune acum Paul Dinescu.

Cafeneaua a fost inaugurata pe finalul celui de-al doilea mandat pe care Henk Mulder il avea la ABN Amro Romania (Henk Mulder a condus ABN Amro Romania intre 2002 si 2005, primul mandat fiind intre 1995 si 1999). La putin timp dupa inaugurare, Mulder a plecat din Romania, iar in 2007 a decis sa si renunte la pachetul sau de 50% din actiunile cafenelei. Actiunile le-a cumparat, bineinteles, Paul Dinescu, care i-a platit o suma echivalenta cu cat a investit Mulder in cafenea.

Ramas singur cu cafeneaua si parasind si postul de la banca, Paul Dinescu a decis ca trebuie sa faca mai mult din brandul Galleron (numele cafenelei fiind de fapt numele unui fost locatar al casei, Albert Galleron, un arhitect celebru care a proiectat si cladirea Ateneului din Bucuresti). Cam in aceeasi perioada in care a cumparat jumatatea lui Mulder, Dinescu a deschis si un magazin de bijuterii: Bijoux de Galleron, un boutique axat pe bijuterii din argint.

Cele doua afaceri, in care este actionar majoritar din 2007, ii ocupa acum tot timpul lui Paul Dinescu. Deocamdata, nu se mai gandeste sa se intoarca in sistemul bancar. "Nu cred ca este un moment fericit in care sa ma gandesc la intoarcerea in sistemul bancar."

Dinescu credea ca renuntarea la banca pentru o afacere proprie va fi ceva temporar, pana se va pune pe picioare cafeneaua, insa declinul economic a complicat lucrurile.

De fapt, lucrurile s-au complicat din doua sensuri:

"Nu cred ca este un moment bun, deoarece bancile o duc acum foarte prost, asa ca am amanat planul cu intoarcerea pentru mai tarziu; pe de alta parte, nu pot lasa cafeneaua in acest moment greu, plus ca acum poate ar fi momentul si pentru extindere", spune Dinescu. La Grand Café Galleron, efectele crizei au inceput sa se simta din ultimul trimestru al lui 2008, in februarie - martie scaderea ajungand deja la 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Iar pentru perioada verii, o perioada in general slaba pentru cafenelele din oras, Dinescu se asteapta la o scadere si mai mare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/fost-sef-de-banca-patron-de-cafenea-4894481
4894481
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.