Cum poate brânza de burduf să devină desert, în combinaţie cu ciocolata?

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 12 august 2025 31 afişări

Ciocolata nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar imaginaţia creatorilor de deserturi dulci nu are limite atunci când acest ingredient atât de versatil le intră în mâini. Iar ideea a două companii româneşti de a face praline cu brânză de burduf demonstrează nu doar această creativitate a făuritorilor de deserturi, ci şi a oamenilor care lucrează cot la cot cu antreprenorii pentru a dezvolta brandurile locale.  cum a luat naştere colaborarea dintre producătorul de lactate Ferma cu Omenie şi cel de ciocolată Maximilian Chocolat şi ce planuri au pentru desertul modern care te poartă parcă înapoi la rădăcini?

 

Ideea de a combina brânza de burduf cu ciocolată a luat naştere în mod natural, dintr-o relaţie de colaborare deja consolidată între Ferma cu Omenie şi Maximilian Chocolat. Totul a început cu o comandă simplă – praline artizanale oferite cadou partenerilor noştri. Gustul intens şi neaşteptat al acelor praline a lăsat o impresie puternică şi a deschis calea unei întrebări îndrăzneţe: cum ar fi să combinăm brânza de burduf cu ciocolata?”, povesteşte Daniela Florea, brand manager în cadrul Fermei cu Omenie, unul dintre cei mai importanţi producători de lactate din zona Transilvaniei.

Ferma cu Omenie s-a diferenţiat pe o piaţă a lactatelor dominată de companii multinaţionale prin pasiunea cu care face brânzeturi şi în special brânză de burduf, care ajunge chiar şi în comunităţile de români de peste hotare. La rândul ei, fondatoarea Maximilian Chocolat a reuşit să transforme ciocolata în artă. Ferma cu Omenie este un business pus pe picioare de familia Bîcu, care a pornit cu mică fermă în Unirea (jud. Alba), iar apoi o fabrică de procesare şi un brand care a dus afacerea de familie inclusiv în topul celor mai mari zece exportatori de lactate. Iar Maximilian Chocolat este o afacere puţin mai tânără decât cea a partenerilor de la Ferma cu Omenie, pornind în 2019 de la pasiunea Laurei Hizo pentru ciocolată artizanală. Brandul a fost inspirat din familie, Maximilian fiind numele fiului Laurei, după cum povestea anterior antreprenoarea. Ambele afaceri sunt emblematice pentru businessul din zona Transilvaniei, dar nu numai.

„Deşi provenim din universuri aparent diferite – Ferma cu Omenie din sfera produselor tradiţionale şi Maximilian Chocolat din zona gourmet – am descoperit că ne unesc valori esenţiale: respectul pentru ingrediente, grija pentru detalii şi curajul de a face lucrurile altfel”, spune Daniela Florea. Ea povesteşte că împreună cu Laura Hizo de la Maximilian Chocolat au lucrat împreună la dezvoltarea unei reţete inedite, în care brânza de burduf – cu rădăcini adânci în tradiţia românească – este pusă în valoare prin arta ciocolateriei contemporane.  „Aşa a luat naştere un produs unic, la intersecţia dintre tradiţie şi inovaţie”, a completat ea. Daniela Florea spune despre Pralinele Timeless Fusion, creaţia celor două companii, că sunt mai mult decât un desert – sunt o experienţă. „Am vrut să testăm cum poate brânza de burduf să îmbogăţească două tipuri de ganache-uri contrastante: unul de caise, cu note acrişoare şi uşor acide, şi unul de caramel, dulce şi onctuos. Ambele praline sunt construite în jurul unui biscuit crocant, realizat din brânză de burduf, nucă şi unt – elementul care creează legătura între autenticitatea produsului românesc şi rafinamentul gustului final”, a adăugat ea. Cât despre gust, Daniela Florea îl descrie ca unul cu profunzime şi contrast. Ea menţionează că biscuitul crocant cu brânză de burduf, nucă şi unt oferă o bază sărată şi plină de caracter, care se completează perfect cu ganache-ul de caise sau caramel. „E un desert care te duce cu gândul la gusturile copilăriei – reinterpretate într-o cheie modernă. Numele Timeless surprinde tocmai această legătură între trecut şi prezent, între familiar şi neaşteptat”. Iar pentru aceste praline se foloseşte ciocolată belgiană, cu unt de cacao 100%, cu un conţinut ridicat de cacao, atent aleasă pentru a echilibra aromele intense ale compoziţiei.

Pralinele Timeless Fusion sunt disponibile pe site-urile celor două companii, dar şi la atelierul Maximilian Chocolat. Aceasta este prima astfel de colaborare a Fermei cu Omenie, însă Daniela Florea spune că acest pas este doar începutul. „Ne dorim să extindem această colaborare şi, mai ales, să dezvoltăm o comunitate de mici producători care împărtăşesc valori similare – dedicare, autenticitate şi respect faţă de client.

Credem că astfel de parteneriate pot aduce produse remarcabile pe piaţă, care spun poveşti – despre gusturi sincere, oameni pasionaţi şi meşteşug dus la rang de artă”, a conchis ea.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.