CELE MAI INOVATOARE COMPANII DIN ROMÂNIA: Cum şi-a propus Republica BIO să revoluţioneze piaţa snackurilor din România

Postat la 16 iulie 2022 166 afişări

Republica BIO, unul dintre cei mai importanţi producători şi comercianţi de produse destinate sănătăţii din plan local, face primul pas către reinventarea categoriei de snack prin lansarea propriei game de gustări bio sub brandul Sănăţele.

Descrierea inovaţiei:

Încă de la începuturile pandemiei, unele studii, citate de companie, arată că în noul model de lucru numărul meselor şi în special al gustărilor aproape s-a dublat. În acelaşi timp, diferenţa de consistenţă dintre mesele principale şi gustări s-a atenuat, gustările devenind din ce în ce mai semnificative din punct de vedere caloric. Toate aceste elemente, coroborate cu anxietatea şi lipsa activităţilor fizice, au condus la probleme cu creşterea în greutate atât pentru populaţia adultă activă, cât şi pentru copii. În plus, în timpul pandemiei s-a remarcat o scădere semnificativă a frecvenţei medii de consum de alimente proaspete (fructe şi legume, carne, peşte, lactate), în timp ce frecvenţele de consum pentru restul alimentelor a crescut semnificativ, în special pentru semipreparate şi gustări cu un conţinut ridicat de zahăr (prăjituri, biscuiţi şi alte dulciuri). Combinaţia dintre creşterea cantităţii de alimente şi compoziţia nesănătoasă a acestora are un impact negativ asupra sănătăţii majorităţii adulţilor, dar şi a copiilor. Cu toate acestea, oamenii îşi doresc să fie sănătoşi şi să arate bine, însă fără a face sacrificii în privinţa obiceiurilor de consum (nu vor să fie restricţionaţi de post sau diete) şi fără să accepte compromisuri în privinţa gustului. Luând în calcul toate aceste realităţi în procesul de dezvoltare a inovaţiei, compania şi-a propus să lanseze o serie de produse cu dublu rol (să potolească foamea şi să suplinească nevoia de „răsfăţ” – comfort food): produse care să aibă reţete fără ingrediente ce pot dăuna sănătăţii (gluten, grăsimi nesănătoase, zahăr rafinat), dar cu un gust bun, şi care să conţină o porţie suficient de mare pentru a-şi îndeplini rolul, dar suficient de mică pentru ca cei care le consumă să poată să-şi menţină greutatea sub control sau să-şi reintre în formă. „Oamenii adoră snaksurile. Dacă vorbim de produse sărate, chipsurile sunt pe primul loc. La produsele dulci ciocolata este favorita de departe. Provocarea a fost de a aduce experienţa chipsurilor (pentru gama sarată) şi a ciocolatei (pentru gama dulce) în produse cu o reţetă sănătoasă”, spune Ciprian Stancu, fondator, Republica BIO. Cele nouă sortimente de Sănăţele, disponibile în variante dulci şi sărate, se bazează pe reţete delicioase, simple, fără conservanţi sau aditivi. Folosind maxim şapte ingrediente bio, fiecare produs reprezintă o alternativă sănătoasă la snaksurile convenţionale.

Elementul de noutate:

Inovaţia constă în a replica plăcerea consumului unor produse recunoscute ca nesănătoase în nişte produse sănătoase. Combinând cereale fără gluten (orez, porumb) cu legume (mazăre, linte, năut), provenind din culturi fără pesticide, ierbicide sau organisme modificate genetic, compania a reuşit să creeze sănăţele cu gust „similar sau mai bun” (conform focus grupurilor de consumatori) decât variantele nesănătoase pe care le înlocuiesc. În cazul sănăţelelor dulci, reprezentanţii businessului au ales combinaţia de orez cu ciocolată neagră şi fructe deshidratate, fără zahăr rafinat, pentru a replica plăcerea unui desert. În cazul ambelor variante, s-a introdus şi conceptul de „controlul porţiilor” pentru a limita consumul neintenţionat de calorii (această decizie a plecat de la descoperirea faptului că în momentul în care un pachet de alimente/snaksurile este desfăcut, există tendinţa de a consuma întreaga cantitate, fără a acorda atenţie kilocaloriilor).

Efectele inovaţiei:

Reprezentanţii companiei sunt de părere că introducerea Sănăţelelor va avea efecte vizibile asupra sănătăţii oamenilor prin următoarele mecanisme: produsele nesănătoase consumate până acum vor fi înlocuite cu alimente nutritive – practic, datorită compoziţiei de nutrienţi, acestea vor hrăni organismul fără să cauzeze probleme de sănătate; sunt eliminate din consum substanţe care pot fi nocive corpului uman: glutenul din cereale (proteină ce poate cauza inflamaţie cronică), organismele modificate genetic, pesticidele, conservanţii şi aditivii nesănătoşi, zahărul rafinat, grăsimile trans (hidrogenate, nesănătoase); se va reduce consumul de kilocalorii şi implicit scăderea în greutate va deveni posibilă; se va elimina, totodată, sentimentul de vinovăţie care însoţeşte automat momentele în care mâncăm „ceva bun”, prin faptul că de acum acel ceva bun este şi sănătos; în plus, se va păstra plăcerea consumului de snacksuri fără a plăti cu kilograme în plus sau cu sănătatea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.