Ce aduce nou intrarea brandului de modă New Look în România

Autor: Rosca Cristina Postat la 06 septembrie 2011 326 afişări

După ce au pierdut importul produselor Samsung în România, grecii de la Genco Trade au făcut o mişcare rapidă şi şi-au completat portofoliul slăbit cu planuri mari: au adus în România brandul de modă New Look. În numele britanicilor au deschis două magazine în ultimele două săptămâni şi plănuiesc să o ţină tot într-o inaugurare până ating masa critică pe piaţa locală.

Situat la doar câţiva paşi - la propriu - de rivalii H&M, C&A, Bershka şi Stradivarius, noul magazin al britanicilor de la New Look ocupă o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi la parterul centrului comercial AFI Palace Cotroceni. Deschis în urmă cu două săptămâni după o investiţie de circa jumătate de milion de euro, magazinul din Cotroceni a fost primul dintr-o serie de 20 de unităţi ce urmează a fi inaugurate în următorii cinci până la opt ani.

Al doilea magazin a fost deschis la o săptămână distanţă, pe 1 septembrie, cu aceeaşi strategie de vouchere pentru primii clienţi (ca şi H&M) şi cu aceeaşi coadă interminabilă la intrare. Până la finalul acestui an urmează a fi deschise alte două magazine New Look în Polus Cluj Napoca şi Maritimo Shopping City Constanţa. Investiţia totală pentru toate cele 20 de unităţi urmează să ajungă la 10 milioane de euro. Ca strategie de extindere, magazinele New Look vor fi amplasate în centre comerciale unde există deja sau se vor deschide unităţile principalilor competitori de la Inditex, C&A sau New Yorker. Cu alte cuvinte, britanicii preferă căile deja bătătorite, şi anume centrele comerciale care şi-au demonstrat deja capacitatea de a atrage clienţi.

Spre deosebire de competitorii săi, brandul britanic New Look intră pe piaţa locală în franciză, fiind adus de grecii de la Fourlis Group, care deţin în România şi franciza magazinelor Intersport prin intermediul subsidiarei Genco Trade. Tot în franciză a intrat iniţial în România şi Inditex, cu primul magazin Zara din Plaza România, în 2004, dar în 2007 spaniolii au intrat direct pe piaţă.

New Look, care se adresează persoanelor cu venituri medii, fiind încadrat pe acelaşi segment cu H&M, New Yorker sau Stradivarius (mai jos decât Zara, dar mai sus decât C&A), are preţuri ce încep de la 79 de lei pentru rochii, 49 de lei pentru jeans, 89 de lei pentru jachete şi 35 de lei pentru încălţăminte. În aceste condiţii, bonul mediu ar putea varia între 50 şi 70 de lei.

La mai puţin de o săptămână de la deschiderea primului magazin, Ionas Akis, directorul general al Genco Trade, a observat deja că, "la fel ca în toate celelalte magazine New Look din Europa, clienţii cumpără în special haine. Am înregistrat, totuşi, vânzări bune pe segmentele de pantofi şi accesorii".Grecii de la Fourlis Group, care au afaceri de circa 45 de milioane de euro pe piaţa locală şi care estimează o creştere a businessului în acest an, au mai multe activităţi în România, cea mai importantă fiind reţeaua de 16 magazine Intersport, care a contribuit anul trecut cu circa 44% la cifra de afaceri a companiei.

Cifra de afaceri a Genco Trade, sub care sunt administrate toate afacerile grecilor în România, s-a redus însă anul trecut aproape la jumătate faţă de 2009. "Scăderea faţă de anul 2009 are ca şi cauză ieşirea din portofoliu a distribuţiei de produse electronice şi electrocasnice marca Samsung începând cu 30 iunie 2010", spune Adrian Handra, marketing & PR manager al Intersport România. Compania a pierdut distribuţia Samsung după ce coreenii şi-au deschis o reprezentanţă proprie în România. După principiul "one in-one out", compania a completat ieşirea din portofoliu a produselor Samsung cu brandul de modă New Look, care deţine peste 1.000 de magazine în Europa şi Asia.

Reprezentanţii New Look spun că analizau piaţa locală de mai mulţi ani, însă abia acum şi-au făcut intrarea pe piaţă, indirect, prin intermediul Fourlis. De mai mulţi ani analizau piaţa şi suedezii de la H&M, care au deschis primul magazin în luna martie 2011. Până la finalul anului reţeaua H&M ar trebui să ajungă la zece unităţi.

Anul 2011 poate fi considerat astfel un an al contrastelor în retailul local de îmbrăcăminte, în condiţiile în care jucătorii mari mizează puternic pe expansiune, iar cei mici speră doar că anul viitor va fi mai bun. Jucătorii străini prezenţi pe piaţă de mai mulţi ani, cum este cazul Inditex, C&A şi New Yorker, au decis să deschidă zeci de magazine în acest an. Inditex va finaliza anul cu peste 20 de magazine mai mult decât în 2010, C&A cu zece, iar New Yorker cu cinci. La polul opus, jucătorii mai mici, atât cei locali, cât şi cei străini, au intrat în silentio stampa sau au decis să nu investească bani în expansiune în acest an şi să aştepte o revenire a consumului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/ce-aduce-nou-intrarea-brandului-de-moda-new-look-in-romania-8703964
8703964
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.