Bucuria brutarilor: Romanii mananca multa paine

Postat la 19 iulie 2010 139 afişări

Un fost consultant Roland Berger a deschis in urma cu sapte ani o brutarie, care s-a transformat intr-un lant, aflat acum pe al treilea loc in Germania si cu ambitii de a cuceri toata Europa de Est. De la Doktor Schneider citire.

Romanii mananca multa paine. Asta e bine, spune zambind Dr. Dirk Schneider, un fost consultant in cadrul companiei germane Roland Berger, care a intrat intr-o afacere mica, dar cu potential mare, in urma cu sapte ani. "Eram consultant specializat pe partea de retail si urma sa implinesc 35 de ani cand mi-am spus ca, daca mai stau mult in consultanta, risc sa pierd sansa de a deveni antreprenor, ceea ce mi-am dorit intotdeauna", povesteste Schneider, care a deschis prima brutarie cu o investitie mica si fara a sti din start catre ce se indreapta.

Conceptul s-a dezvoltat insa destul de repede, atat in Germania, cat si in Austria si Olanda, sau Elvetia, unde se va deschide prima brutarie luna aceasta. CEE este o oportunitate mult mai importanta pentru Back Werk - esticii mananca volume mari de paine si apreciaza produsele proaspete. Modelul lui Schneider a luat amploare cand acesta a vazut ce cer consumatorii, dar si cand si-a dat seama care era problema zecilor de minilanturi de brutarii din Germania: "Cele mai multe dintre acestea - si cred ca nu este doar cazul Germaniei - sunt legate de o fabrica, de un punct de productie, astfel ca extinderea le este conditionata de distributie, care costa mult. Modelul meu a fost sa creez un brand, un portofoliu de retete si sa negociez contracte pentru achizitia de echipamente, iar furnizorii sa poata fi gasiti local oriunde voi mai deschide brutarii Back Werk eu sau oricare francizor".

Astfel, inainte de deschiderea unei brutarii, francizatul cauta furnizori care sa se plieze pe concept: Dragos Petrescu a semnat contracte cu Lavazza si Pepsi pentru bauturi, cu DeliFrance, care este prezent in Romania doar in HoReCa cu importuri de patiserie, iar pentru semipreparate a semnat cu AnaPan, afacere controlata de George Copos, si cu Can Serv, afacerea lui Ion Avram, care controleaza supermarketurile Primavara si o fabrica de paine.

Planul lui Dragos Petrescu este de a deschide trei unitati Back Werk in acest an, urmand ca in cinci ani sa ajunga la 25 de brutarii, majoritatea urmand sa fie deschise in franciza. Investitia totala pana in 2015 va atinge nivelul de circa 3 milioane de euro, la o medie de 120.000 de euro pe spatiu. "Noi ne vom ocupa de lansarea fiecarei unitati, apoi o vom lasa pe mana francizatului", spune Dragos Petrescu.

La lansarea primei brutarii din zona Universitatii, saptamana trecuta, erau deja prezenti sase dintre potentialii francizati din Ploiesti, Pitesti, Craiova, Brasov, Timisoara, Iasi, Cluj sau Constanta. Vanzarile lunare ale unei brutarii sunt in Germania in jur de 50.000 de euro, insa in Romania este vizata o cifra de afaceri lunara de 30.000-40.000 de euro. Asta in conditiile in care toate brutariile vor fi deschise in zone de trafic intens, pe unde trec zilnic 10.000 de persoane.

Dintre acestea, intre 7 si 10% intra si cumpara din Back Werk, conform statisticilor companiei, rata de cumparare din mall-uri fiind de 5%. Back Werk se asaza in Romania pe un segment de piata mediu, concurentii sai - brutariile Paul si French Bakery - fiind plasate pe un segment de pret superior. Deocamdata, vanzarile zilnice ale brutariei de la Universitate sunt in jur de 700 de euro fara TVA, dar francizatii sunt optimisti: "vara se consuma cu 25% mai putina paine si produse calde, deci asteptam frigul pentru a vedea cu adevarat potentialul afacerii".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
paine,
Dirk Schneider
/analize/comert/bucuria-brutarilor-romanii-mananca-multa-paine-6585176
6585176
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.