Ce urmeaza pentru medici dupa scaderea salariilor?

Postat la 17 mai 2010 56 afişări

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor vine ca o palma pentru angajatii din sistemul sanitar. Cu dotari precare, spitale care se darama si lefuri de nimic, medicii se gandesc mai mult ca niciodata la trecerea in mediul privat. Dar mai e loc de angajari?

Nu e o noutate ca salariile medicilor sunt cel putin marunte, daca ne raportam la natura profesiei, aceea de a lucra cu vietile oamenilor, dar si la numarul de ani pe care se intinde pregatirea universitara de specialitate. Dupa sase ani de facultate, absolventul de medicina se trezeste cu un salariu net de o mie de lei, iar dupa rezidentiat se apropie timid de doua mii.

Masura anuntata recent de catre presedintele Traian Basescu, prin care fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania se reduce cu 25%, a ridicat multe semne de intrebare in randul halatelor albe, cea mai frecventa fiind: "Cat ne mai umilesc?". Corina Matei, medic primar pediatru la Spitalul Judetean Arges, marturiseste ca a primit vestea gandindu-se ca e o masura care poate fi in folosul economiei si incercand sa se obisnuiasca de acum incolo cu ideea de a strange cureaua: "Unele colege au reactionat cu furie, iar altele au cazut in depresie. Fiecare s-a hazardat la o rata pentru o masina, ne-am facut niste planuri", constata medicul. Corina Matei aminteste ca dintotdeauna salariile doctorilor nu au fost pe masura eforturilor depuse, iar astazi le ajung "doar ca sa poti trai cat de cat".

Presedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astarastoae, spune ca reducerea salariilor medicilor ii pune in situatia de a alege intre doua variante: cea a mutarii in strainatate sau cea de a lucra in sistemul privat. La nivelul Europei de Vest, exista inca o lipsa acuta de medici. Circa 150.000 de doctori ar fi necesari pentru ca sistemul de sanatate occidental sa functioneze la parametri corespunzatori. Chiar daca au varsta peste 40 de ani, aproape jumatate din medici iau in calcul o eventuala emigrare, insa mai apropiata ar fi varianta de rezerva, de a profesa in mediul privat din tara.

In viziunea profesorului, aceasta nu ar fi insa nicidecum o solutie: "Este extrem de dificil ca medicii sa fie preluati de sistemul privat de sanatate, intrucat acesta este insuficient dezvoltat. Fenomenul colaborarilor cu operatorii privati exista deja, mai ales ca putine clinici private au medici proprii", releva Astarastoae. Ce-i drept, multi doctori opteaza pentru colaborari atat in sistemul public, cat si in cel privat, pentru a compensa lipsa de suport financiar pe care le-o ofera cel dintai.

Cititi varianta integrala a articolului in editia tiparita a BUSINESS Magazin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
salarii,
sistem,
servicii medicale,
reduceri
/analize/ce-urmeaza-pentru-medici-dupa-scaderea-salariilor-6126384
6126384
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.