Cat va costa o vizita la medic

Postat la 22 martie 2010 53 afişări

La sase luni dupa ce a strans mii de semnaturi impotriva coplatii in sistemul sanitar, ministrul Cseke Attila s-a razgandit si introduce din vara plata pentru serviciile medicale. Cum functioneaza acest sistem in tarile din Vest si unde ne va duce aceasta masura?

Introducerea coplatii de la mijlocul verii va avea ca scop, potrivit ministrului sanatatii, Cseke Attila, "cresterea eficientei controlului asupra efectuarii serviciilor medicale, dar si moderarea functionarii sistemului sanitar". Mai clar, Guvernul vrea sa urmareasca atent activitatea personalului, pe de-o parte, iar pe de alta parte, vor sa descurajeze bolnavul sa mearga direct la spital inainte de a cere sfatul medicului sau personal.

Astfel, serviciile medicale care ar urma sa fie platite sunt consultatiile la medicul de familie, cele la medicul specialist, vizita la domiciliu dupa program, consultatiile din Unitatea de Primiri Urgente efectuate fara a fi vorba de o urgenta, RMN - urile, sau spitalizarea, potrivit proiectului Ministerului Sanatatii din 2009. Banii colectati war urma sa fie folositi pentru dotarea spitalelor si pentru a cumpara aparatura, sumele ramanand la medicii de familie si la furnizorii de servicii medicale.

Petru Craciun, directorul general al Cegedim, companie de studii si analize de piata specializate privind industria de ingrijire a sanatatii, observa insa ca eventuala finantare suplimentara provenita din aceste venituri reprezinta o picatura cam mica pentru oceanul de probleme din spitale.

"Spitalele stau prost si la cladiri, si la dotari, si la remunerarea personalului", remarca Craciun, adaugand ca ar trebui degrevate spitalele de cerere si ar trebui sa fie incurajat sistemul ambulator, mai ales ca foarte multe dintre afectiunile frecvente se pot trata la medicii generalisti. O buna investitie in medicina de familie ar reduce semnificativ numarul de solicitari catre spital, insa, in momentul de fata, specialistii sunt cantonati in spitale si lipsesc cu desavarsire din sistemul ambulator.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cat-va-costa-o-vizita-la-medic-5759593
5759593
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.