Care este produsul agricol ce redevine vedetă şi este tot mai căutat? Este supranumit şi "aurul alb", iar România are din belşug acest produs şi poate deveni un furnizor puternic
Amidonul este noul El Dorado pentru valoarea adăugată în agricultură. Marile grupuri industriale devin tot mai interesate de porumbul românesc, iar prima oprire este transformarea acestuia în amidon. Astfel, Amidonul renaşte din cenuşa industriei pierdute, atrăgând privirile marilor investitori. După decenii de declin, lanţurile de valoare se refac, iar România devine un punct strategic pe harta acestui „aur alb”. Cine controlează amidonul, controlează mai mult decât pare la prima vedere.
Interesul pentru această industrie a crescut mult în ultimii ani, chiar dacă, după 1990, am asistat la un recul: din opt fabrici în 1990, doar una a rezistat. Acum, însă, se refac lanţuri de valoare în piaţa agricolă, iar România poate juca un rol major în furnizarea acestui produs de ajutor în multe industrii. În prezent, producţia românească de amidon este readusă la viaţă de investitori turci, americani şi austrieci cu o fabrică de la zero şi una ce se va extinde. Fabrica de amidon din Medgidia, construită de la zero de turcii de la Tosmur Grup, cu o investiţie de peste 68 de milioane de euro începută în 2019, şi fabrica AGFD Ţăndărei, care urmează să fie dezvoltată după ce a intrat în acţionariat grupul american Ingredion alături de austriecii de la Agrana, promit să relanseze producţia de amidon din România.
În 1990, România avea opt fabrici de amidon, însă doar una a supravieţuit – AGFD Ţăndărei, înfiinţată în anii ’80 şi preluată de Agrana în 2001, care a modernizat-o ulterior. Astăzi, industria amidonului ar putea cunoaşte o relansare, iar România are şansa de a deveni un jucător important pe această piaţă şi să ex-porte produse cu valoare adăugată obţinute din măcinarea porumbului – cea mai cultivată cereală din ţară, pe o suprafaţă de peste 2 milioane de hectare. Mai mult, producţia abundentă, de peste 15 mil-ioane de tone în anii agricoli normali, este peste capacitatea de consum a României şi astfel este expor-tată în stare pură, ieftin.
Amidonul are multiple utilizări în diverse industrii. În alimentaţie, se foloseşte pentru îngroşarea supelor, sosurilor, budincilor, îngheţatelor, dar şi în panificaţie pentru producerea pâinii cea de toate zilele, în patiserie şi cofetărie. În farmaceutică, este un ingredient pentru pastile şi siropuri. În industria textilă, amidonul apretază ţesăturile, iar în cosmetice, este folosit în şampoane, pudre şi creme. De asemenea, în fabricile de hârtie, ajută la legătura fibrelor de hârtie, iar în producţia de bioetanol, este folosit ca ma-terie primă pentru obţinerea combustibililor.
Semnalele actuale din piaţă sunt încurajatoare, iar datele statistice arată deja o îmbunătăţire. Agrana, împreună cu noul său partener, grupul american Ingredion – în care cei mai mari acţionari sunt fondurile de investiţii globale The Vanguard şi BlackRock – a spus că intenţionează să stimuleze creşterea producţiei la fabrica din Ţăndărei. Acum a primit aprobarea Concurenţei din Europa pentru preluarea a 49% din acţiunile fabricii de către Ingredion, conform unui comunicat de presă al Agrana. În paralel, turcii de la Tosmur Grup au anunţat că în 2025, în T4, încep producţia în a doua fabrică, o investiţie de 75 de milioane de euro, care include şi un ajutor de stat, pentru a dubla capacitatea de producţie a fabricii din Medgidia. Ei au două fabrici în Adana şi au anunţat încă din 2016 o investiţie totală de 204 milioane de euro pentru con-struirea unei fabrici moderne de amidon, fructoză cristalină şi maltodextrină în Medgidia, în România, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Construcţia a începutul în anul 2019, după un termen de aproximativ trei ani pentru obţinerea documentaţiei, aprobărilor necesare şi finalizarea lucrărilor de construcţie. Această perioadă arată ambiţia companiei de a investi pe piaţa locală.
Mai mult, noua fabrică, denumită Omnia Europe, reprezintă primul proiect de investiţie al grupului în afara Turciei. În aceasta, investitori au anunţat că vor să producă maltodextrină, fructoză cristalină, pro-duse utilizate în industria alimentară, în special pentru fabricarea alimentelor destinate bebeluşilor, glu-coză, siropuri de fructoză, amidon de porumb şi dextroză monohidrat. Potrivit companiei, la final noua unitate de producţie va crea peste 1.000 de locuri de muncă în regiunea Dobrogei. Deşi Tosmur este o companie relativ mică în comparaţie cu giganţi din industrie precum Ingredion sau Agrana, decizia de a investi masiv într-o unitate de producţie modernă în România – accesând un credit de 15 milioane de euro pentru stocuri de porumb şi beneficiind de un ajutor de stat oferit de autorităţile române – arată atât dorinţa grupului de a deveni un jucător important în industrie, cât şi potenţialul României pentru dezvol-tarea acestui sector.
În prezent, Omnia Europe, parte a Tosmur Grup, procesează 400 de tone de porumb pe zi la Medgidia şi produce amidon natural, maltodextrină, tărâţe, germeni, adică circa 150.000 de tone/an. Fabrica de amidon de porumb a Agrana din Ţăndărei, construită în 1980, avea o capacitate de procesare de 80 de tone pe zi şi a fost extinsă la o capacitate de 100 de tone/zi după achiziţie. Astfel, pot fi procesate anual până la 36.000 de tone de porumb. Agrana are cinci fabrici de amidon în Europa, din care trei sunt în Austria (Aschach/Donau, Gmünd şi Pischelsdorf), una la Ţăndărei (România) şi una la Szabadegyhaza (Ungaria), iar în anul financiar 2023-2024, divizia de amidon a reprezentat aproape o treime din cifra de afaceri a grupului, cu 1,1 miliarde de euro, conform datelor de pe site-ul Agrana.
CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro