ZF la 14 ani: România este mai colorată şi mai puternică, dar plină de datorii. 14 indicatori şi 14 evenimente care arată ce a făcut economia în aceşti ani

Postat la 19 noiembrie 2012 10 afişări

Ziarul Financiar şi-a luat buletin. Cum s-a văzut economia în aceşti ani străbătuţi de două crize, dar şi de o perioadă fabuloasă de creştere şi transformare de la griul anilor '90.

Ce spun despre România 14 indicatori economici şi 14 evenimente selectate de Ziarul Financiar care au descris şi marcat această perioadă de la lansarea ZF şi până în prezent? Că, inexorabil, ţara se mişcă şi devine mai colorată. Salariile sunt mai bune, exporturile sunt mai puternice, veniturile la buget sunt de 5-6 ori mai mari, telefoanele mobile sunt pe toate drumurile, iar o călătorie în Occident nu mai e un mit, ci e (aproape) ca şi un drum la Ploieşti pentru milioane de români. Dar şi că datoria publică şi cea externă cresc necontenit, că investiţiile străine şi remiterile românilor care muncesc în străinătate mai scârţâie - este adevărat. În 1998, salariul mediu net era de 110 euro. Azi este 350 de euro. Mai e drum lung până la 2.200 de euro cât este în Franţa, dar o triplare în 14 ani nu e rea. De ce nu au urmat aceeaşi evoluţie ca a exporturilor este de fapt întrebarea, pentru că exporturile erau de 7,4 miliarde de euro în 2008 şi azi sunt de 45 de miliarde de euro, deci au crescut de şase ori.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zf,
14 ani,
eveniment,
istorie
/actualitate/zf-la-14-ani-romania-este-mai-colorata-si-mai-puternica-dar-plina-de-datorii-14-indicatori-si-14-evenimente-care-arata-ce-a-facut-economia-in-acesti-ani-10336419
10336419
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.