Washingtonul mizează pe preşedinţia sârbă a OSCE pentru stabilizarea situaţiei în Ucraina

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 iulie 2014 28 afişări

Washingtonul mizează pe preşedinţia sârbă a OSCE, în 2015, pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei în Ucraina, a declarat duminică Victoria Nuland, adjuncta secretarului de Stat american pentru Europa, la finalul unei întâlniri cu ministrul sârb de Externe Iviţa Dacici.

"Am vorbit, bineînţeles, despre Ucraina şi despre viitorul rol de preşedinte OSCE al Serbiei, un rol esenţial pentru asigurarea stabilizării şi transparenţei" în Ucraina, a declarat ea pentru presă.

Nuland a anunţat că Serbia se pregăteşte ca, preluând preşedinţia OSCE, să exercite "un rol foarte, foarte important".

"Mă aflu aici pentru a sublinia că Statele Unite doresc să aprofundeze şi extindă activitatea comună cu Serbia în probleme privind securitatea regională, securitatea euroatlantică şi cooperarea economică", a adăugat ea.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a cerut luna trecută OSCE să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a pune în aplicare foaia de parcurs stabilită de către această organizaţie în vederea unei "dezescaladări" pe teren şi a afirmat că liderii ucraineni i se opun.

Potrivit OSCE, aceste recomandări elaborate în mai "arată o cale pragmatică pentru depăşirea unei logici a escaladării către o logică a cooperării şi consolidării stabilităţii pe teren".

Dacici a dat asigurări că ţara sa, care va prelua preşedinţia OSCE în 2015, va "depune toate eforturile în vederea găsirii unei soluţii la criza din Ucraina pe calea dialogului".

De la izbucnirea crizei din Ucraina, în noiembrie 2013, Serbia - o ţară candidată la aderarea la UE - se află prinsă între respectarea obligaţiilor sale faţă de Bruxelles şi menţinerea unor bune relaţii cu Moscova.

Serbia doreşte să menţină o poziţie "neutră" faţă de criza ucraineană şi să nu impună sancţiuni Rusiei, aşa cum au procedat Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SERBIA,
SUA,
UCRAINA
/actualitate/washingtonul-mizeaza-pe-presedintia-sarba-a-osce-pentru-stabilizarea-situatiei-in-ucraina-12932628
12932628
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.