Volodimir Zelenski: „Tancurile ruseşti ştiau că trăgeau cu foc direct în centrală”

Postat la 04 martie 2022 68 afişări

Volodimir Zelenski: „Tancurile ruseşti ştiau că trăgeau cu foc direct în centrală”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că eforturile Kremlinului de a prelua o centrală nucleară masivă au generat o „teroare la un nivel fără precedent” şi a cerut din nou Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord să implementeze o zonă de excludere a zborurilor asupra ţării sale.

Forţele ruse au „ocupat” Centrala Nucleară Zaporojie din Ucraina. În dimineaţa zilei de vineri, 4 martie, un incendiu a izbucnit la instalaţie, potrivit autorităţilor nucleare ucrainene.

„Tancurile ruseşti ştiau că trăgeau cu foc direct în centrală”, a susţinut Zelenski, conform CNN.

Preşedintele a făcut o paralelă cu dezastrul din 1986 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din lume, subliniind totuşi că nu există nicio indicaţie că vreunul dintre reactoarele de la Zaporojie ar fi fost afectat de bombardamente.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a solicitat oprirea luptei în jurul instalaţiei, însă autoritităţile ucrainene au spus că nivelurile radiaţiilor de fond sunt normale şi că incendiul nu a afectat echipamentele „esenţiale”.

Zelenski şi-a reiterat, de asemenea, apelul pentru o zonă de excludere a zborului NATO deasupra Ucrainei, spunând că „este nevoie de o închidere imediată a cerurilor deasupra Ucrainei”.

Statele Unite au exclus anterior folosirea trupelor pentru a crea o zonă de excludere a zborului. O astfel de mişcare ar putea pune forţele americane în luptă directă cu Rusia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
centrala,
foc,
tancuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.