Volksbank România, preluată de o societate cu răspundere limitată din Austria

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 noiembrie 2011 82 afişări

Controlul Volksbank România a fost transferat de la Volksbank International către VBI Beteiligungs GmbH, un vehicul special creat pentru acest scop (societate cu răspundere limitată), cu o structură identică a acţionariatului.

Transferul participaţiilor a avut loc la 21 octombrie, odată cu înregistrarea noii structuri a acţionariatului în Registrul Acţionarilor. Transferul a fost aprobat în prealabil de autorităţile de supraveghere din Austria şi România.

"Schimbarea la nivelul acţionariatului nu afectează în niciun fel operaţiunile băncii. Volksbank România îşi va derula activitatea în aceleaşi condiţii ca şi până acum", declară Johann Lurf, preşedintele Volksbank România.

VBI Beteiligungs GmbH are aceeaşi structură a acţionariatului ca Volksbank International: Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (OVAG) este acţionarul majoritar, cu o participaţie de 51%, iar băncile cooperative DZ BANK AG / WGZ BANK AG din Germania şi Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) din Franţia deţin câte 24,5 % din VBI Beteiligungs GmbH. Noua structură a acţionariatului Volksbank România este: VBI Beteiligungs GmbH (99,34%), EM.RO Popolare (0,33%), Banca Popolare di Vicenza (0,33%).

În luna septembrie, Sberbank a anunţat semnarea unui acord cu acţionarii Volksbank International pentru preluarea a 100% din Volksbank International. Volksbank Romania nu a făcut obiectul tranzacţiei. În acord cu majoritatea acţionarilor, s-a decis ca Volksbank România să fie repoziţionată pe piaţa locală.

Volksbank International, entitatea sub care se derulau operaţiunile internaţionale ale grupul financiar OVAG, ajunsese în 2010, la o reţea de 547 de unităţi bancare operate de filialele din nouă state central- şi est-europene, cu active totale de 13,7 miliarde de euro. Volksbank România este a şasea bancă din sistem, cu active de 4,7 miliarde de euro. Începând din 2010, strategia băncii s-a modificat, iar Volksbank România este în curs de repoziţionare, ca bancă universală, care acordă egală atenţie activităţilor de economisire şi celor de creditare şi se adresează atât clienţilor companii, cât şi clienţilor persoane fizice.

Grupul austriac este al doilea care procedează astfel cu o bancă din România, după Erste, care a transferat în 2009, din raţiuni fiscale, pachetul deţinut la BCR în proprietatea legală a două vehicule speciale - EGB Ceps Holding GmbH şi EGB Ceps Beteilungen GmbH.

Volksbank România, deţinută de Volksbank International AG, divizia est-europeană a grupului austriac Österreichische Volksbanken-AG, a avut profit de 1,3 mil. euro după primele opt luni ale anului, conform standardelor contabile internaţionale, în timp ce după standardele contabile româneşti a consemnat o pierdere de 9 mil. euro. La sfârşitul lui iulie, activele Volksbank România se ridicau la 4,8 miliarde de euro. Banca are acum 140 de sucursale, faţă de 182 la sfârşitul anului trecut.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/volksbank-romania-preluata-de-o-societate-cu-raspundere-limitata-din-austria-8924232
8924232
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.