Vladimir Putin conduce noua goană după aur şi cumpără 570 de tone, cât trei Statui ale Libertăţii

Autor: Dorin Oancea Postat la 11 februarie 2013 93 afişări

Vladimir Putin nu numai că a făcut din Rusia cel mai mare stat producător de petrol din lume, ci şi cel mai important cumpărător de aur: în ultimul deceniu Rusia a adunat 570 de tone de aur, adică de trei ori greutatea Statuii Liberăţii din New York.

Mai mult de un sfert din respectivul aur provine din China. Partizanii lui Putin au puncte de vedere clare: "Cu cât mai mult aur are o ţară, cu atăt mai independentă va fi în cazul în care vor apărea probleme cu dolarul, euro, lira sterlină sau alte valute", spune Evgheni Fedorov, membru în partidul Rusia Unită.

Preţul aurului a crescut 400% în perioada în care Rusia a cumpărat. În 1998, anul în care Rusia a tracut printr-o criză financiară majoră, trebuiau 28 de barili de petrol pentru a plăti o uncie de aur. Raportul a scăzut la 11,5 în perioada primului mandat, iar în 2005, când Putin a sugerat băncii centrale să cumpere, proporţia era 6,5, mai puţin de jumătate din cea actuală.

Vladimir Putin a sugerat băncii Rusiaei să nu fie timidă şi să cumpere aur în timpul unei vizite în provincia Magadan, unde acţionează giganţii Polyus Gold International şi Polymetal International. În acel moment aurul era la maximul a 18 ani şi costa 495 de dolari uncia. În prezent preţul aurului a depăşit 1.650 de dolari uncia, iar analiştii se aşteaptă ca preţul să ajungă la 1.825 dolari la finele anului. Pentru comparaţie, alţi lideri şi alte bănci centrale au vândut - Gordon Brown, fost ministru de finanţe britanic a vândut 400 de tone de aur în martie 2002. Elveţia a vândut cel mai mult în ultimul deceniu, 877 de tone, Franţa 589 de tone, iar Spania, Olanda şi Portugalia căte 200 de tone. Rezerva de 958 de tone a Rusiei este a opta din lume. SUA deţine 8.134 de tone, Germania 3.391 de tone iar FMI 2.814 tone.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
vladimir putin,
aur,
financiar,
investitii
/actualitate/vladimir-putin-conduce-noua-goana-dupa-aur-si-cumpara-570-de-tone-cat-trei-statui-ale-libertatii-10555694
10555694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.