VIZITĂ ISTORICĂ: Barack Obama se află în Cuba, după decenii de ostilitate. Este primul preşedinte american care pune piciorul în Cuba, după aproape 90 de ani

Postat la 21 martie 2016 69 afişări

VIZITĂ ISTORICĂ: Barack Obama se află în Cuba, după decenii de ostilitate. Este primul preşedinte american care pune piciorul în Cuba, după aproape 90 de ani

Preşedintele american Barack Obama a sosit în Cuba duminică, devenind primul şef de stat american în funcţie care vizitează această ţară în ultimii aproape 90 de ani, relatează The New York Times

"Que bolá Cuba? (Ce mai faceţi?) Tocmai am aterizat aici şi abia aştept să mă întâlnesc şi să primesc veşti direct de la poporul cubanez", a scris preşedintele america într-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana, potrivit The Guardian, informează Mediafax.

Această vizită - rezultatul unei schimbări de politică uluitoare, în urmă cu 15 luni - este menită să strângă relaţiile dintre cei doi vechi inamici şi "să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece", comentează NYT.

În pofida entuziasmului faţă de această vizită - de neconceput în urmă cu puţin timp -, schimbările la care speră Washingtonul ar putea întârzia să se concretizeze.

Ministrul cubanez de Externe a amintit joi, într-o alucuţiune, pe un ton ferm, că Havana nu este dispusă să evoce teme care ţin strict de suveranitatea ţării.

"Nimeni nu poate pretinde ca ţara să renunţe la vreunul dintre principiile sale (...) pentru a avansa către normalizarea" relaţiilor cu Statele Unite, a subliniat el.

Vizita din scurt a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, vineri şi sâmbătă, la Havana, le-a trimis alt mesaj americanilor: al solidarităţii neclintite a Cubei faţă de aliatul său socialist, mereu pregătită să recurgă la retorica antiimperialistă.

Citiţi aici cum s-a dezvoltat piaţa neagră pentru distribuţia produselor media în Cuba. Deşi accesul la Internet este foarte limitat, cubanezii urmăresc în fiecare zi seriale şi filme americane.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vizita-istorica-barack-obama-se-afla-in-cuba-dupa-decenii-de-ostilitate-este-primul-presedinte-american-care-pune-piciorul-in-cuba-dupa-aproape-90-de-ani-15127331
15127331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.