Vine vacanta

Postat la 13 februarie 2007 1 afişăre

Pentru operatorii din turism a inceput vacanta de vara. Mai precis, au inceput contractarile pentru vacanta de vara, ceea ce inseamna ca principalele decizii de vanzare s-au luat. Noutati?

Pentru operatorii din turism a inceput vacanta de vara. Mai precis, au inceput contractarile pentru vacanta de vara, ceea ce inseamna ca principalele decizii de vanzare s-au luat. Noutati?

 

Cea mai mare dorinta a lui Alin Burcea, directorul turoperatorului Paralela 45, era sa duca din acest an mai multi turisti peste Ocean. Asta dupa ce a dus, in fiecare an, cateva grupuri - din ce in ce mai multe, desi vizele au fost tot timpul un motiv sa renunte. "America este un teren necunoscut pentru romani. As dori sa incep cu New Yorkul, care este un brand turistic foarte apreciat si care ar prinde foarte bine pe piata romaneasca." Burcea s-a gandit, practic, la mai multe variante, cea mai buna fiind inchirierea unui avion charter care sa duca turistii pana la Barcelona si a altuia care sa ii transporte peste Ocean. Principala problema este ca ambasada americana nu accepta deocamdata acordarea unui numar mare de vize (peste 100 o data). "Asta inseamna ca si in acest an vor merge cate 20-40 de turisti pe luna in America si poate de la anul ni se va accepta ate-rizarea cu un avion plin cu romani", spune Burcea, care se bazeaza pe faptul ca, la un an dupa aderare, Ungaria sau Polonia au primit vize turistice fara limita.

 

Pana atunci, Burcea a imbunatatit par-teneriatul cu Austrian Airlines si duce grupuri de turisti de 25 sau 50 de persoane din trei in trei saptamani la Sankt Petersburg. "Avem cumparat, tot in regim charter, locuri in curse Austrian si facem excursii Moscova-Sankt Petersburg sau doar Sankt Petersburg, dupa cerere."

 

Cererea, desi satisfacatoare, nu se compara cu cea pentru insulele spaniole sau grecesti, asa ca principala preocupare a turoperatorilor este sa aiba locuri pentru absolut toti turistii care ar vrea sa mearga.

 

Asadar, cele mai importante noutati ale turoperatorilor sunt acoperirea mult mai buna a intregii tari cu zboruri charter catre destinatii "verificate" de vacanta (mai precis destinatii precum Turcia sau Grecia, care au dovedit in ultimii ani ca se vand foarte bine din Bucuresti) si zboruri charter noi (ca Santorini, Ibiza, dar si Republica Dominicana si Sankt Petersburg in parteneriate). 

 

"Am inclus Santorini in oferta de chartere, deoarece s-a cerut ani la rand, dar, fiind o insula putin mai scumpa decat celelalte grecesti, am crezut ca nu va merge; cu toate acestea, deocamdata avem semnale foarte bune, desi nu am lansat inca oferta comerciala", spune Cristina Irimia, director de marketing al agentiei J’Info Tours, care va organiza pentru acest an in premiera cursa charter catre insula vulcanica greceasca, dupa ce a vandut in ultimii ani peste 400 de pachete turistice pentru aceasta insula (cu transfer cu ferryboat-ul din Creta, catre care avea cursa charter).

 

Tot la capitolul "cerere mare, deci facem charter" se inscrie si Paralela 45, cu zborul catre Ibiza, pe care il va incepe din prima saptamana a lunii iunie. "Ibiza este foarte ceruta de tineri (pe segmentul 18-30 ani) si ar fi pacat sa nu oferim o varianta mai ieftina", spune Burcea. In anii trecuti, turistii care voiau neaparat Ibiza cu charter zburau cu o cursa pana in Barcelona sau Mallorca si de acolo se transferau, cu un alt avion sau cu vaporul, pana la Ibiza.

 

Cresterea numarului de curse charter (de la 70 anul trecut la aproape 100 anul acesta) se bazeaza pe diversificarea punctelor de plecare; daca in anii trecuti plecau curse charter doar din Bucuresti, Timisoara si Cluj, anul acesta vor zbura si de la Iasi, Bacau, Brasov si Targu-Mures. "Iasiul era complet izolat din punct de vedere turistic", afirma Alin Burcea, care va avea prima cursa charter din Iasi catre Antalya in aceasta vara. Directorul Paralela 45 a programat o cursa pe saptamana din Iasi si spera la un grad de ocupare de 80% chiar din primul an, mai ales datorita faptului ca pregateste acum deschiderea unei agentii la Iasi, care sa se ocupe de vanzare. Targu-Mures a intrat din acest an pe harta charterelor datorita venirii in oras a companiei Wizz Air, care a inceput sa zboare de acolo catre Budapesta anul trecut si din acest an catre Barcelona. 

 

O tentativa inca nedusa la capat este organizarea, din Oradea, a unui charter catre litoralul bulgaresc. Posibilitatea este analizata de agentia de turism Jade din Timisoara, impreuna cu o serie de agentii partenere din zona. "Litoralul bulgaresc este vizitat predominant de turisti din sudul tarii si, avand cerere, credem ca va avea succes", spun reprezentantii Jade Turism. Peste 100.000 de turisti romani sunt asteptati in aceasta vara in Bulgaria, numarul fiind o estimare a agentiilor de turism. Toate zborurile charter programate pentru la vara ar putea transporta aproape 150.000 de turisti si, la o ocupare medie de 75% si un tarif mediu de 400 de euro pe sejur, ar putea aduce agentiilor venituri pe toata durata verii peste 36 de milioane de euro. Agentiile spera insa ca si pretul mediu pe sejur va creste in acest an, de la 400 la 500 de euro. Mai precis, de la trei stele (cea mai ceruta categorie) la patru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vine vacanta
/actualitate/vine-vacanta-1008217
1008217
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.