Viitorul partid al lui Ungureanu. A fi sau a nu fi de dreapta

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 aprilie 2012 21 afişări

Dacă nu-l scapă la timp o victorie a moţiunii de cenzură, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu va rămâne să suporte oprobriul public pentru efortul - altminteri, perfect raţional - de a încerca un compromis între cererile foştilor proprietari deposedaţi abuziv şi limitele capacităţii României de a acorda despăgubiri a căror valoare se umflă pe an ce trece, atât din cauza mafiei evaluărilor din jurul ANRP, cât şi din cauza legislaţiei tardive şi defectuoase în materie.

Pentru guvernul Ungureanu, o reuşită a misiunii imposibile de a alege şi a promova în Parlament o variantă cât mai puţin neechitabilă de rezolvare a problemei, cu limitarea termenului de primire a cererilor de restituire în natură şi plafonarea despăgubirilor (ministrul justiţiei a propus 15%, procent apreciat însă drept "cam mic" de ambasadorul SUA, Mark Gitenstein), va fi un prim test politic crucial, înaintea următorului val de privatizări şi a verdictului pentru Roşia Montană.

De acest prim test depind nu numai şansele premierului de a coagula un partid credibil de dreapta, dar şi posibilitatea statului român de a evita concomitent atât deteriorarea imaginii sale externe şi stricarea relaţiilor din coaliţie, cât şi deteriorarea situaţiei financiare a ţării într-o epocă de consolidare fiscală dură. Iar testul începe cu ameninţarea foştilor proprietari că dau statul în judecată la CEDO, continuă cu presiunile din coaliţie ale UDMR şi se încheie cu pledoaria deschisă a ambasadorului SUA pentru cauza actualilor cetăţeni americani ai căror familii au avut proprietăţi în România.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/viitorul-partid-al-lui-ungureanu-a-fi-sau-a-nu-fi-de-dreapta-9558617
9558617
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.