Veşti proaste pentru economia Marii Britanii: Inflaţia a atins nivelul maxim din ultimii 30 de ani

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 19 ianuarie 2022 123 afişări

Veşti proaste pentru economia Marii Britanii: Inflaţia a atins nivelul maxim din ultimii 30 de ani

Inflaţia din Regatul Unit a urcat în decembrie până la 5,4%, maximul ultimilor 30 de ani, au arătat datele publicate miercuri, ceea ce a condus la creşterea costului vieţii şi a mărit posibilitatea ca Banca Angliei să crească din nou ratele dobânzilor, scrie Business Insider.

Mulţi economişti sunt de părere că preţurile vor continua să crească în lunile următoare, Banca Angliei aşteptând ca inflaţia să urce la 6% în primăvară.

Cifra de 5,4% a indicelui preţurilor de consum pentru decembrie marchează maximul ultimilor 30 de ani, potrivit Oficiului Naţional de Statistică. Acesta a indicat că preţurile bunurilor şi serviciilor din Regatul Unit au fost în medie cu 5,4% mai scumpe în decembrie decât au fost cu un an mai devreme.

Inflaţia a surprins analiştii, care se aşteptau la o creştere la 5,2%. Creşterea reală reprezintă un salt semnificativ faţă de cifra de 5,1% din noiembrie.

Lira sterlină a rămas constantă în raport cu dolarul, la 1,34 USD, la scurt timp după publicarea datelor. Indicele bursier FTSE 100 din Londra a scăzut cu 0,18%.

„Este probabil ca inflaţia să rămână aproape de ratele actuale în T1 2022, înainte de a creşte din nou în aprilie”, a declarat Martin Beck, consilier economic şef al EY Item Club.

Beck şi alţi economişti au spus că o creştere bruscă a plafonului preţului energiei din Marea Britanie în aprilie va duce probabil la creşterea bruscă a inflaţiei.

„Este probabil ca inflaţia să ajungă undeva la 6%, cu posibilitatea de a creşte în continuare”, a spus Beck, conform sursei citate.

Cu toate acestea, analistul este de părere că inflaţia ar trebui să se modereze în a doua jumătate a anului 2022 şi în 2023, odată cu estomparea crizei coronavirusului şi cu posibilele ieftiniri ale petrolului şi gazelor.

Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor de la un minim record de 0,1% la 0,25% în decembrie, iar comercianţii se aşteaptă la noi creşteri în 2022.

Ambrose Crofton, strateg de piaţă globală la JP Morgan Asset Management, a declarat:

„Credem că Banca Angliei va creşte ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în februarie. Anticipăm că, pe viitor, aceste rate vor continua să crească”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.