Veşti bune pentru români: O nouă categorie de bunuri ar putea beneficia de cota de TVA redusă

Autor: Alexandru Nanu Postat la 14 aprilie 2023 193 afişări

Veşti bune pentru români: O nouă categorie de bunuri ar putea beneficia de cota de TVA redusă

Propunerea legislativă, nr. B215/2023, pentru modificarea şi completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, depusă la Senat în 11 aprilie 2023, propune scăderea cotei de TVA pentru scaunele auto pentru copii, conform documentului oficial.

Astfel, cota de TVA pentru scaunele auto pentru copii ar urma să scadă de la 19%, cât este în prezent, la 5%.

Mai exact, proiectul de lege propunere ca la articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după litera q) se introduce o nouă literă, lit. r), cu următorul cuprins: „r) livrarea de dispozitive de fixare in scaune pentru copii, astfel cum sunt definite la art. 97 alin. (13) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvemului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare."

Conform 1egislaţiei: primare — „Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament".

Totodată, legislaţia secundară prevede aceste condiţii — „ Copiii cu o inăltirne de până la 135 cm  pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranfă, doar dacă sunt fixaţi sau prin,s1 cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul; Copiii cu o  inăltime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun  pentru copii instalat în autovehicul".

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii,
cote,
tva,
reducere,
romani,
transport

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.