Veste bună pentru cei care doresc să îşi cumpere o casă

Postat la 02 august 2018 320 afişări

Cel mai recent raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare, platformă lansată şi susţinută de Imobiliare.ro, relevă încetinirea ritmului scumpirilor pe segmentul rezidenţial, în contextul diminuării cererii din partea potenţialilor cumpărători şi al reducerii volumului de tranzacţii.

Veste bună pentru cei care doresc să îşi cumpere o casă

„În al doilea trimestru din 2018, preţurile solicitate pentru locuinţele disponibile spre vânzare în România (atât apartamente, cât şi case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% faţă de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aşteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate - în condiţiile în care, în T2 2017, avansul anual al preţurilor ajungea la 13%”, notează autorii studiului.

„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creştere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale a încetinit din cauza volatilităţii cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăţi existente, precum şi numărului insuficient de locuinţe nou-construite”, a declarat Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.

Semnificativ este, potrivit specialiştilor, că cererea pentru proprietăţi rezidenţiale (apartamente, dar şi case) a avut o evoluţie anuală descendentă. Statisticile Analize Imobiliare relevă, faţă de perioada similară din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale ţării, în condiţiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanţa (-15%), Bucureşti (-8%) şi Braşov (-4%).

„Această tendinţă poate fi pusă pe seama influenţei crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulţi români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creşterii susţinute a indicelui ROBOR, unii dintre potenţialii cumpărători preferând chiar să-şi amâne decizia de achiziţie”, mai arată autorii studiului.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.