Veniturile românilor au fost în medie de 1.889 lei de persoană în T3/2019, în creştere cu 10% faţă de 2018

Autor: Răzvan Botea Postat la 12 ianuarie 2020 105 afişări

Veniturile românilor au fost în medie de 1.889 lei de persoană în trimestrul al treilea din 2019, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Media cheltuielilor unui român a fost de 1.630 lei perioada iunie-august 2019, mai mari cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Veniturile românilor au fost în medie de 1.889 lei de persoană în T3/2019, în creştere cu 10% faţă de 2018

Veniturile românilor au fost în medie de 1.889 lei de persoană în trimestrul al treilea din 2019, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Media cheltuielilor unui român a fost de 1.630 lei perioada iunie-august 2019, mai mari cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Veniturile băneşti au fost în medie de 1.775 lei pe persoană, iar restul de 114 lei a reprezentat venituri în natură. Venitul mediu al unei gospodării româneşti a fost în T3 2019 de 4.872 de lei net. Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (69,5% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale cu 18,2%, dar şi veniturile din agricultură: -2,3. Veniturile în natură au reprezentat circa 6,0% din veniturile totale medii ale unei gospodării, în principal, aceste venituri fiind contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.

Mediul de rezidenţă al populaţiei influenţează diferenţele de nivel de venituri, dar mai ales de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural, mai notează INS.

Principalele modalităţi de cheltuire a veniturilor sunt achiziţia de bunuri alimentare şi de bunuri nealimentare. De asemenea, cheltuielile românilor au mai fost reprezentate de transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei - hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.

Cheltuielile pentru investiţii în construcţia de locuinţe sau cumpărarea de locuinţe şi terenuri, ori cumpărarea de acţiuni au avut o pondere redusă - doar 0,7% în cheltuielile totale ale gospodăriilor.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au avut cea mai mare pondere în cheltuielile gospodăriilor ñ circa 20% (326 lei), în medie, în al treilea trimestru din 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
venituri,
crestere,
romani,
perioada,
cheltuieli

Citeşte pe comedymall.ro

ZF.ro
Trei tendinţe care dau tonul în industria de servicii financiare post-Covid19 Trei tendinţe care dau tonul în industria de servicii financiare post-Covid19
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de unde locuiţi
Mediafax
Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză
Preşedintele Belarusului închide graniţele cu Occidentul şi pune armata în stare de alertă
MonitorulApararii
Moment important pentru armată: recepţionează primul sistem Patriot Moment important pentru armată: recepţionează primul sistem Patriot
Trump se arată disponibil vânzării aeronavelor F-35 către EAU, în ciuda opunerii Israelului
MonitorulPartidelor
Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban
Tudose: Dezumanizarea liberală ţine de lipsa de omenie
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.