​Vânzările de vin spumant explodează înainte de Revelion: cramele locale pun pe rafturi peste 3 milioane de litri anual

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 30 decembrie 2022 135 afişări

​Vânzările de vin spumant explodează înainte de Revelion: cramele locale pun pe rafturi peste 3 milioane de litri anual

► Peste un sfert din sticlele de vin spumant se deschid la trecerea dintre ani, conform ultimelor date.

Producţia de vin spumant a cramelor din România s-a situat anul trecut la aproape 3,3 milioane de litri, conform datelor de la Eurostat, producţia fiind în creştere faţă de anul anterior. Valoarea producţiei s-a situat la peste 16 milioane de euro, potrivit aceleiaşi surse. Vinul spumant este o categorie mică în piaţa de vin, însă este o categorie în creştere dacă ne uităm la datele statistice. Consumul este mai mare, având în vedere că importurile sunt peste producţie. În 2021, România a importat vin spumant de peste 19 milioane de lei, iar datele Eurostat nu includ şampania.

Cele mai recente date arată că peste un sfert din sticlele de şampanie se deschid la trecerea dintre ani, astfel că aceasta este una dintre cele mai importante perioade pentru marii producători.

Producţia de spu­­mant din Euro­pa e con­cen­trată în mâi­nile a patru ţări – Italia cu ai ei pro­se­cco, Franţa cu bine­cunos­cuta şam­­pa­nie, Spa­nia cu cava şi Ger­ma­nia. Pe lângă ele îşi fac loc şi alte state, prin­tre care timid şi Româ­nia, dar şi Ungaria şI Portugalia.

Printre cei mai mari producători de vin spumant se numără Zarea, Casa Panciu, Casa de Vinuri Cotnari, Villa Vinea, Jidvei, Petro Vaselo, Cramele Recaş, Jidveu şi Carastelec.

DeşI o piaţă mică, România are o istorie îndelungată pe segmentul vinului spumante.  România este a patra ţară din lume, din punct de vedere istoric, în care s-a realizat spumantul prin fermentaţie naturală în sticlă - după Franţa, Germania şi Rusia.

Conform studiul „Ce băuturi preferă românii de sărbători”, realizat de Cognition, vinul este următoarea băutură aflată în lista intenţiilor de consum după bere (35% dintre respondenţi), urmat de şampanie cu 15,1%, în timp ce băuturile spirtoase se află pe intenţia de cumpărare a doar 10,4% din consumatorii care au participat la acest sondaj.

România a produs anul trecut 4,5 milioane de hectolitri de vin, ceea ce înseamnă 1,7% din tot vinul realizat în 2021 la nivel mondial. Piaţa locală a câştigat teren dat fiind că pe plan local producţia a crescut cu 16% versus 2020, în timp ce cantitatea totală realizată în lume a fost cu 1% mai mică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vin,
explozie,
locale,
revelion,
vanzari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.