Vânzarea A&D Pharma, confirmată: "Negocierile au fost foarte intense în ultimele 5 luni"

Autor: Ioana Matei Postat la 21 decembrie 2017 2539 afişări

Tranzacţia dintre A&D Pharma, liderul pieţei de distribuţie de medicamente (prin compania Mediplus Exim) şi cel de-al doilea jucător din piaţa de retail de profil (cu reţelele Sensiblu şi Punkt) şi fondul ceh de investiţii Penta Investments a fost confirmată de un comunicat de presă trimis de reprezentanţii companiilor.

Vânzarea A&D Pharma, confirmată: "Negocierile au fost foarte intense în ultimele 5 luni"

Reprezentanţii Penta Investments nu oferă detalii referitoare la valoarea tranzacţiei însă, potrivit unor surse ale Business Magazin, aceasta ar fi cuprinsă între 100 şi 200 de milioane de euro.

Tranzacţia a fost semnată ieri seară (20 decembrie), iar negocierile au fost foarte intense pe parcursul ultimelor cinci luni, a descris tranzacţia pentru Business Magazin Martin Danko, external relations manager în cadrul Penta Investments.

"Penta este un investitor pe termen lung. În sectorul farmaciilor, ne dezvoltăm prezenţa prin intermediul Dr. Max, un lanţ cu 1.300 de farmacii în Europa Centrală şi de Est. Strategia noastră constă în a ne poziţiona ca lider de piaţă pentru a dezvolta produse de calitate şi accesibile pentru pacienţii noştri. Achiziţia A&D Pharma este o realizare în atingerea acestui obiectiv", spune Danko.

Cehii au mai negociat anterior preluarea A&D Pharma acum mai bine de cinci ani, însă atunci deal-ul a picat, potrivit informaţiilor ZF primite în momentul în care tranzacţia a intrat în linie dreaptă. Tot atunci, ZF scria că valoarea tranzacţiei o plasează în topul celor mai mari din acest an şi că plata se va face în etape, mai exact se va achita o sumă iniţial pentru ca apoi, în funcţie de rezultatele din următorii ani, să fie plătite noi tranşe. Grupul A&D Pharma este controlat de Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, fiind liderul pieţei de distribuţie de medicamente prin compania Mediplus Exim şi cel de-al doilea jucător din piaţa de retail de profil cu reţelele Sensiblu şi Punkt. Împreună cele două au afaceri de 5,7 mld. lei (1,3 mld. euro) şi un profit brut cumulat de 152 mil. lei, scrie ZF.

Fondul ceh de investiţii Penta Investments, prin intermediul grupului farma Dr. Max, a intrat pe piaţa locală în vara acestui an, când a preluat lanţul de 31 de farmacii deschise sub brandul Farmaciile Arta, precum şi o companie de distribuţie de medicamente. Fondul de investiţii Penta Investments este activ pe zece pieţe din Europa şi are sub administrare active de 8,5 mld. euro, iar pe piaţa locală acesta era prezent din 2015 pe piaţa pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc, deţinând compania Fortuna Entertainment, potrivit ZF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.