USR PLUS: Senatorii PSD, PNL şi UDMR au votat astăzi împotriva transparenţei

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 20 septembrie 2021 269 afişări

Senatorii PNL, PSD, UDMR au votat, luni, împotriva iniţiativei legislative pentru modificarea legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională pentru optimizarea participării cetăţeneşti la procesul de adoptare a proiectelor de acte normative, transmite USR PLUS.

USR  PLUS: Senatorii PSD, PNL şi UDMR au votat astăzi împotriva transparenţei

„Senatorii PNL, PSD, UDMR au votat astăzi împotriva iniţiativei legislative pentru modificarea legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională pentru optimizarea participării cetăţeneşti la procesul de adoptare a proiectelor de acte normative. Doar cei 25 de senatori USR PLUS au votat împotriva raportului de respingere, ceilalţi 89 de senatori care au votat (PSD, PNL, UDMR) votând pentru aprobarea raportului de respingere”, transmite USR PLUS într-un comunicat de presă.

Co-iniţiatorii proiectului sunt parlamentarii Diana Buzoianu, Sabin Sărmaş, Oana Cambera, Cătălin Teniţă şi Monica Berescu.

„Trebuie să recâştigăm încrederea cetăţenilor! Dacă ne folosim prezenţa în Parlament pentru a bloca tot, pentru a ne asigura că România nu evoluează nu vom cunoaşte niciodată o Românie mai bună. Votul de astăzi este o ruşine pentru senatorii PSD, PNL şi UDMR. Mergem înainte: proiectul va ajunge în Camera Deputaţilor. Vom lupta în continuare pentru drepturile cetăţenilor” a declarat deputatul USR PLUS Diana Buzoianu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Potrivit USR PLUS, principalele prevederi ale proiectului de modificare a legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională sunt crearea unei platforme naţionale de transparenţă decizională, aceasta reprezentând platforma electronică unică, publică, stabilită la nivel naţional, în care toate autorităţile administraţiei publice locale şi centrale publică toate proiectele actelor normative, îmbunătăţirea calităţii documentelor publicate în format editabil, odată descărcate, această condiţie fiind aplicată tuturor site-urilor instituţiilor publice. Astfel, cetăţenii, societatea civilă şi membrii instituţiilor pot prelua cu uşurinţă informaţia distribuită, iar autorităţile publice care au resursele necesare precum accesul la internet vor desfăşura şedinţele publice de dezbateri a proiectelor de acte normative şi în mediul online, acestea fiind accesibile live de pe site-ul tuturor instituţiilor.

Coform formaţiunii politice, participarea cetăţenilor la procesul decizional este fragmentată şi inaccesibilă în prezent.

„România a început procesul transparentizării activităţii administraţiei publice locale şi centrale, realitate ce se reflectă inclusiv prin adoptarea şi implementarea legilor nr. 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, precum şi legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională. Aceste instrumente legislative au devenit realitate pentru a reflecta, încă o dată, faptul că în centrul activităţii administraţiei publice trebuie să fie cetăţeanul. Este greu de perceput un asemenea obiectiv fără a exista o informare permanentă a cetăţenilor, fără ca aceştia să cunoască clar ce decizii sunt luate cu impact asupra vieţii lor, dar, mai ales, fără implicarea lor concretă în momentul luării acestor decizii. Cu toate că în România drepturile cetăţeneşti provenite din implementarea legii 52/2003 sunt în vigoare de aproximativ două decenii, în prezent participarea cetăţenilor la procesul decizional rămâne una fragmentată şi inaccesibilă în practică pentru multe categorii de români”, arată comunicatul de presă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr plus,
proiect,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.