USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă de eliminare a indemnizaţiilor pentru membrii Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică pentru că ar fi plătiţi două ori pentru aceeaşi muncă

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 13 aprilie 2021 158 afişări

USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă de eliminare a indemnizaţiilor pentru membrii Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP), pentru că instituţia reuneşte numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul de ordine publică şi sunt remuneraţi de două ori pentru aceeaşi muncă.

USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă de eliminare a indemnizaţiilor pentru membrii Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică pentru că ar fi plătiţi două ori pentru aceeaşi muncă

ATOP are un rol pur consultativ, iar sarcina membrilor este deja realizată de alte instituţii, precum: Consiliului Judeţean, Poliţiei de Frontieră, Poliţiei Locale, Jandarmeriei Române şi ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. USR PLUS şi-a propus să corecteze paralelismul legislativ şi să oprească risipa din bani publici”, anunţă USR PLUS.

Deputaţii USR PLUS Pollyanna Hangan, Cristina Rizea şi Denisa Neagu au depus, marţi, o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, astfel încât ATOP să-şi desfăşoare activitatea fără remunerarea membrilor ce o constituie.

„Timp de prea mulţi ani au fost permise sinecuri prin care erau fidelizaţi oameni apropiaţi de diverşi politicieni, problema cea mai mare fiind aceea că banii folosiţi sunt bani publici, ai tuturor. USR PLUS şi-a propus o reformă a celor peste 1300 de agenţii, instituţii sau autorităţi care folosesc bani publici şi a căror activitate nu a urmat vreodată criterii de eficienţă sau performanţă. Autorităţile Teritoriale pentru Ordine Publică sunt doar un exemplu. Majoritatea celor care fac parte din ATOP la nivel judeţean/municipal au deja în atribuţiile de serviciu colaborarea inter-instituţională, informarea publicului despre activitatea lor, despre fenomenele antisociale desfăşurate pe raza administrativ teritorială şi despre măsurile luate şi sunt deja remuneraţi, astfel că nu îşi are sens dubla indemnizaţie pentru aceeaşi activitate”, transmite deputatul USR PLUS Denisa Neagu, iniţiatoare a proiectului.

În prezent, cheltuielile necesare pentru desfăşurarea activităţii Autorităţii teritoriale de ordine publică se suportă din bugetul municipiului Bucureşti, respectiv din cel al judeţului, iar activitatea membrilor este remunerată.

Iniţiatorii susţin că o remuneraţie suplimentară prin simpla apartenenţă la acest organism este „profund injustă”.

„Raţiunea legiuitorului a fost de a crea un organism consultativ care să contribuie la creşterea gradului de securitate în comunităţile locale, nu de a institui o dublă remunerare a membrilor ce compun ATOP şi care beneficiază deja de venituri în virtutea funcţiilor pe care le deţin. În acest sens, iniţiativa vine să rezolve această problemă prin eliminarea indemnizaţiei de şedinţă a membrilor ATOP, oprind astfel cheltuirea iresponsabilă a banului public”, subliniază deputatul USR PLUS Pollyanna Hangan, iniţiatoare a proiectului.

Potrivit sursei citate. în urma informaţiilor primite de la 33 de Autorităţi teritoriale pentru Ordine Publică, din totalul de 42, acestea au cheltuit în anul 2020 10,175,570.00 RON, dintre care aproape 10,000,000.00 RON numai pentru acoperirea indemnizaţiilor de şedinţă. Totodată, iniţiatorii proiectului arată că există discrepanţe foarte mari între aceste autorităţi, spre exemplu ATOP Ialomiţa a cheltuit 13,399.00 RON (pentru o singură şedinţă desfăşurată în 2020), în timp ce ATOP Caraş-Severin a cheltuit 776,264.00 RON.

„Ne-am angajat să oprim risipa banilor publici şi asta facem! Este inadmisibil ca membri unui organism cu rol consultativ, să fie dublu remuneraţi pentru aceeaşi muncă: odată pentru că au rol în instituţiile pe care le reprezintă şi a doua oară pentru că sunt membri ATOP”, transmite deputatul USR PLUS Cristina Rizea, iniţiatoare a proiectului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr plus,
proiect,
atop

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.