USR: Incompetenţă pe datorie. Guvernul PSD-PNL împrumută miliarde de dolari la dobânzi uriaşe

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 06 ianuarie 2023 24 afişări

Liderii USR declară că Guvernul PSD-PNL împrumută miliarde de dolari la dobânzi uriaşe: „Incompetenţă pe datorie. Copiii noştri vor plăti pentru Nicu şi Marcel”.

USR: Incompetenţă pe datorie. Guvernul PSD-PNL împrumută miliarde de dolari la dobânzi uriaşe

„Într-o singură zi, românii au fost îndatoraţi de Guvernul PSD-PNL cu aproape 40 de miliarde de lei. Şi este doar începutul pentru 2023, pentru că echipa lui Nicu şi Marcel, patronată de Klaus Iohannis, intenţionează să împrumute în acest an, pentru a acoperi dezmăţul pe banii românilor, nu mai puţin de 160 de miliarde de lei. Adică, fiecare român va fi îndatorat până la finalul anului cu încă aproximativ 1.700 de euro, la care se adaugă dobânzi astronomice”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei menţionată, USR cere Guvernului PSD-PNL „să oprească risipa din bani publici, să reducă cheltuielile statului şi să desfiinţeze pensiile speciale”.

„Avem un stat care cheltuie mult mai mulţi bani decât ne ia prin taxe şi impozite. Pentru a face asta, trebuie să se îndatoreze constant. Datorie pe care o vor plăti tot cu banii noştri în viitor. Statul a ajuns să cheltuie sume record pe dobânzi, peste 27 de miliarde de lei la noiembrie 2022. Plătim printre cele mai mari dobânzi din ţările din UE pentru că şi riscul de ţară este crescut. Singura soluţie pentru a nu intra în colaps este reducerea cheltuielilor statului şi reducerea impozitării muncii. USR a prezentat un buget alternativ care ar fi redus deficitul şi, totodată, ar fi lăsat 600 de lei net pe lună fiecărui român”, declară Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.

Împrumutul de aproape 4 miliarde de dolari luat joi de Guvernul PSD-PNL este pe termene de până la 30 de ani.

„Adică, ne-au îndatorat pe noi, dar şi pe copiii noştri, doar pentru ca ei să peticească bugetul mincinos pe 2023 şi să refinanţeze datoriile pe care le-au făcut deja ca să poată plăti pensiile speciale şi miile de sinecuri inventate în 2022”, se mai arată în comunicat.

„Cele aproape 4 miliarde de dolari împrumutate au randamente foarte mari, printre cele mai mari din regiune, respectiv de 6,72 % la 5 ani, 7,33% la 10 ani şi 7,67% la 30 de ani. Plătim cele mai mari dobânzi, după Ungaria şi înainte de Rusia şi Turcia. Românii vor plăti dobânzi de 4,4 miliarde de dolari (peste 20,64 miliarde de lei) la împrumutul de 4 miliarde de dolari (aproximativ 18,74 miliarde de lei), în total 8,4 miliarde de dolari. Practic, românii au fost îndatoraţi într-o singură zi cu aproape 40 de miliarde de lei. Dacă raportăm la datoria publică totală, rezultă că fiecare român este dator circa 39.000 de lei, adică aproape 10 salarii medii nete sau 21 de salarii minime nete. Altfel spus, un salariat cu salariu minim trebuie să muncească aproape doi ani pentru a plăti partea sa de datorie”, explică Anca Dragu, senator USR şi fost ministru al Finanţelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
dobânzi,
împrumuturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.