Unul dintre cei mai importanţi oameni din China şi un mare susţinător al democraţiei a fost reţinut pentru fraudă.Care este de fapt motivul arestării sale

Autor: Andra Stroe Postat la 03 decembrie 2020 63 afişări

Unul dintre cei mai importanţi oameni din China şi un mare susţinător al democraţiei a fost reţinut pentru fraudă.Care este de fapt motivul arestării sale

Magnatul media din Hong Kong şi susţinătorul pro-democraţie Jimmy Lai a fost acuzat de fraudă şi reţinut până la o şedinţă judecătorească din aprilie anul viitor. Joi, o instanţă i-a respins cauţiunea pentru o acuzaţie legată de utilizarea ilegală a sediului companiei sale.

Decizia vine la o zi după ce trei cunoscuţi activişti pro-democraţie au fost închişi. Arestările au stârnit temeri cu privire la siguranţa activiştilor din oraş şi a jurnaliştilor, stimulate de o nouă lege controversată de securitate. China a declarat că noua lege va restabili stabilitatea teritoriului după un an de tulburări, dar criticii spun că e menită doar să reducă la tacere disidenţa.

Lai, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat miercuri seară împreună cu alţi doi directori ai companiei media Next Digital. El este fondatorul Next Digital, care publică Apple Daily, un tabloid care critică frecvent Hong Kong-ul şi conducerea chineză continentală. Joi, cei trei bărbaţi s-au prezentat în instanţă, unde s-au confruntat cu acuzaţii legate de presupusa utilizare ilegală a sediului companiei lor în scopuri nepermise prin contract.

Nu s-au dat alte detalii. Potrivit unui raport Apple Daily, judecătorul care conducea cazul fusese ales de liderul oraşului, Carrie Lam, pentru a se ocupa de cazurile de securitate naţională. În timp ce celor doi directori li s-a acordat eliberarea pe cauţiune, lui Lai i-a fost refuzată, pe motiv că există „riscul să fugă”, potrivit rapoartelor locale.

Cine este Jimmy Lai?

Unul dintre cei mai proeminenţi susţinători ai mişcării pro-democraţie, se estimează că Lai are o avere de peste 1 miliard de dolari (766 milioane de lire sterline). Iniţial, şi-a construit averea în industria confecţiilor, aventurându-se ulterior în mass-media, odată cu fondarea Next Digital. Într-un peisaj media local din ce în ce mai temător faţă de Beijing, Jimmy Lai este un ghimpe persistent în coasta Chinei – atât prin publicaţiile sale, cât şi prin articolele care critică deschis conducerea chineză, scrie BBC. Pentru mulţi rezidenţi din Hong Kong este un erou. Dar pe continent este privit ca un „trădător” care ameninţă securitatea naţională chineză.

La începutul acestui an, el a fost acuzat că „a colaborat cu forţe străine”, vizat fiind de noua lege a securităţii naţionale. Lai a fost arestat în august, devenind persoana din Hong Kong cu cea mai înaltă funcţie care a fost reţinută conform legii, iar redacţia Next Digital a fost invadată de sute de ofiţeri de poliţie. Ulterior a fost eliberat pe cauţiune. Cu toate acestea, el a declarat pentru BBC că arestarea a fost „doar începutul”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acuzatii,
democratie,
hong kong

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.