Uniunea Europeană a blocat un acord nuclear încheiat între Rusia şi Ungaria anul trecut

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 13 martie 2015 32 afişări

Uniunea Europeană a blocat acordul în valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria şi Rusia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Ungaria, întrucât acesta presupunea şi importarea de combustibil exclusiv din Rusia, relatează Financial Times.

Anul trecut, Rusia şi Ungaria au ajuns la o înţelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraş situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.

Rusia urma să împrumute Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei reactoarelor la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, potrivit înţelegerii între premierul ungar, Viktor Orban, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.

Contractele pentru proiectarea, construirea şi mentenanţa reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia şi Ungaria prevedea ca centrala nucleară de la Paks să utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia.

Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care trebuie să avizeze toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înţelegerea în forma propusă de Ungaria şi Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menţinut hotărârea iniţială.

Pentru a continua proiectul alături de Rusia, Ungaria ar trebui, în aceste condiţii, fie să renegocieze termenii contractului în ceea ce priveşte importul de combustibil, fie să acţioneze legal împotriva Comisiei Europene.

Criticii acordului dintre Ungaria şi Rusia şi-au arătat teama privind creşterea dependenţei energetice a Ungariei faţă de Rusia. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea legată de faptul că Moscova foloseşte politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa şi pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce priveşte menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
RUSIA,
ENERGIE NUCLEARĂ
/actualitate/uniunea-europeana-a-blocat-un-acord-nuclear-incheiat-intre-rusia-si-ungaria-anul-trecut-13979369
13979369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.