UNICEF: COVID 19 a adâncit criza datoriilor ţărilor sărace

Autor: Petru Mazilu Postat la 01 aprilie 2021 21 afişări

Aproximativ una din opt ţări cheltuieşte mai mult cu plata datoriilor decât cu serviciile sociale, potrivit unui raport al UNICEF publicat joi. Din cauza COVID 19, ţările sărace alocă din ce în ce mai puţini bani pentru educaţie, sănătate şi protecţie socială.

UNICEF: COVID 19 a adâncit criza datoriilor ţărilor sărace

Raportul COVID-19 şi iminenta criză a datoriilor arată că 25 de ţări din lume, majoritatea împovărate deja de sărăcie şi lipsuri, au alocat în 2019 o proporţie mai mare din cheltuielile publice totale pentru plata datoriilor decât pentru educaţie, sănătate şi protecţie socială la un loc. Potrivit raportului, sunt necesare eforturi globale pentru a proteja cheltuielile sociale şi, implicit, dreptul fiecărui copil la protecţie socială, educaţie şi servicii medicale.

Înaintea pandemiei, statele cu cel mai mare grad de îndatorare, inclusiv Ciad, Gambia, Haiti şi Sudanul de Sud, alocau cel puţin 3 dolari pentru plata datoriilor la fiecare dolar alocat serviciilor sociale esenţiale, potrivit raportului.

În plus, raportul semnalează faptul că un sfert dintre ţările cu venituri mici şi medii, în care trăiesc 200 de milioane de copii, sunt actualmente supraîndatorate sau prezintă risc de supraîndatorare.

„Deşi naţiunile din cadrul G20 au demarat Iniţiativa privind suspendarea plăţii datoriilor în perioada aprilie 2020 – iunie 2021, doar una din trei ţări eligibile au participat la acest demers. Până acum, iniţiativa a contribuit la menţinerea cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi al protecţiei sociale în cele 46 de ţări participante. Cu toate acestea, cheltuielile cu educaţia s-au redus deja în ultimul an. Potrivit raportului, se pare că ţările îndatorate au tăiat cheltuielile aferente protecţiei copilului, nutriţiei şi serviciilor de apă, salubritate şi igienă”, se mai spune în raport.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
unicef,
educaţie,
covid

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.