De unde vin profiturile mari ale băncilor. Veniturile băncilor din dobânzi au crescut cu 14% în nouă luni din 2019, apropiindu-se de 14 mld. lei. Cheltuielile cu dobânzile, doar 2,6 mld. Lei ♦ Cheltuielile cu dobânzile plătite de bancheri pentru depozitele clienţilor au crescut cu 28% în primele nouă luni din 2019, însă rămân de 5 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite ♦ În timp ce veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 11,4% faţă de primele nouă luni din 2018, veniturile nete din comisoane au crescut cu doar 1,2%.

Autor: Claudia Medrega Postat la 01 decembrie 2019 39 afişări

♦ Cheltuielile cu dobânzile plătite de bancheri pentru depozitele clienţilor au crescut cu 28% în primele nouă luni din 2019, însă rămân de 5 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite ♦ În timp ce veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 11,4% faţă de primele nouă luni din 2018, veniturile nete din comisoane au crescut cu doar 1,2%.

De unde vin profiturile mari ale băncilor. Veniturile băncilor din dobânzi au crescut cu 14% în nouă luni din 2019, apropiindu-se de 14 mld. lei. Cheltuielile cu dobânzile, doar 2,6 mld. Lei    ♦ Cheltuielile cu dobânzile plătite de bancheri pentru depozitele clienţilor au crescut cu 28% în primele nouă luni din 2019, însă rămân de 5 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite ♦ În timp ce veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 11,4% faţă de primele nouă luni din 2018, veniturile nete din comisoane au crescut cu doar 1,2%.
De unde vin profiturile mari ale băncilor. Veniturile băncilor din...

♦ Cheltuielile cu dobânzile plătite de bancheri pentru depozitele clienţilor au crescut cu 28% în primele nouă luni din 2019, însă rămân de 5 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite ♦ În timp ce veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 11,4% faţă de primele nouă luni din 2018, veniturile nete din comisoane au crescut cu doar 1,2%.

Veniturile nete din do­bânzi, cea mai im­por­tantă sursă de profit a băncilor, au continuat să crească în primele nouă luni din 2019, în condiţiile ma­jo­rării volumului cre­di­te­lor acordate, dar şi ca urmare a deciziei unor bănci de a grăbi creşterea do­­bânzilor la credite, în timp ce sumele plă­tite de bancheri pentru depozite au întârziat să crească în acelaşi ritm.

Băncile au încasat în primele nouă luni din 2019 venituri din dobânzile percepute pentru creditele acordate de 13,9 mld. lei, în creştere cu 14,2% faţă de nivelul încasărilor din primele nouă luni din 2018. Pe de altă parte, cheltuielile instituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor pentru depozite au fost în primele nouă luni de numai 2,6 mld. lei, în creştere cu 28% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, conform datelor transmise de BNR la solicitarea ZF.

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost în primele nouă luni de 5,3 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite. Marjele ridicate rămân o trăsătură defi­ni­torie a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc, după cum a menţionat şi BNR în rapoartele publicate.

Veniturile nete din dobânzi au urcat în primele nouă luni la 11,3 mld. lei, după o creştere de 11,4% comparativ cu nivelul din primele nouă luni din 2018.

Creşterea veniturilor din dobânzi ale băncilor a fost influenţată în ultimii ani de revigorarea cre­ditării, precum şi de re­venirea pe creştere a ROBOR pe piaţa inter­bancară (care a fost până în acest an indicatorul de referinţă pentru îm­pru­muturile în lei), ascen­siune venită după o pe­rioadă de mi­nime istorice. ROBOR la trei luni a intrat din toamna anului 2017 pe o pantă ascendentă, de­pă­şind în 2018 pragul de 3% şi oscilând în jurul acestui nivel şi în primele nouă luni din 2019. Din luna mai 2019 costul împrumuturilor populaţiei nu mai este legat de ROBOR, ci se aplică un nou indice de referinţă pentru creditele acordate consu­ma­torilor numit IRCC, care este mai scăzut. În timp ce prima valoare a indicelui IRCC, de 2,36%, a fost calculată ca medie arit­me­tică a ratelor de dobândă zilnice ale tran­zacţiilor interbancare din ultimul tri­mestru (T4) din 2018 şi a fost folosită ca re­ferinţă în lunile mai şi iunie, ur­mătoarea va­loare a indicelui IRCC, de 2,63%, s-a aplicat pentru trimestrul al treilea (iulie-septembrie), iar va­loarea de 2,66%, se folo­seşte pentru creditele retail în lei luate în ultimul tri­mestru din 2019.

Câştigurile mari obţi­nute de instituţiile de credit au fost corelate cu ascen­siunea creditării şi a economiei. În primele nouă luni din 2019 creditarea totală a făcut un salt de 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, până la un sold de circa 266,8 mld. lei, iar economia României a crescut cu 4,1% la nouă luni, după un avans de 4,7% în primul semestru şi un salt spectaculos de 5,1% în primul trimestru din acest an.

Veniturile din activitatea de creditare sunt principala sursă de câştig pentru bănci, mai mult de jumătate din veniturile totale venind din dobânzi. Însă şi comisioanele sunt o componentă importantă în structura ve­ni­turilor băncilor. Veniturile nete din co­mi­sioane ale băncilor depăşeau în primele nouă luni din acest an 3 mld. lei, în creştere cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Pe lângă revigorarea creditării, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi îmbunătăţirea calităţii portofoliilor, şi veni­turile din comisioane au susţinut majo­rarea profiturilor raportate de bănci.

Veniturile nete din dobânzi au reintrat pe creştere din a doua parte a anului 2017. Marjele ridicate, datorate în special riscului de credit manifestat de-a lungul ciclului creditului, dar şi costurilor operaţionale mai mari, şi volumele reduse au fost şi rămân trăsături definitorii ale modelului de funcţionare a sectorului bancar autohton, potrivit evaluărilor BNR.

Sistemul bancar românesc, care numără 34 de bănci, a obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de circa 5 mld. lei, în scădere cu 12,6% faţă de câştigul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale BNR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dobanzi,
crestere,
venituri,
banci
De la idee la inovaţie. Ce s-a discutat la conferinţa „Cele mai inovatoare companii din România” organizată de Business MAGAZIN De la idee la inovaţie. Ce s-a discutat la conferinţa „Cele mai inovatoare companii din România” organizată de Business MAGAZIN

La a şasea ediţie a conferinţei dedicate celor mai inovatoare companii româneşti, opt reprezentanţi ai unor companii locale de top, din domenii diferite, au vorbit despre modul în care o idee se poate transforma într-o inovaţie cu rezultate măsurabile, demonstrând, încă o dată, că iniţiativele private din sfera inovaţiei nu lipsesc. Care este distincţia dintre inovaţie şi tehnologie, cât se investeşte în companiile din România în proiecte inovatoare şi cât de propice este mediul românesc pentru dezvoltarea ideilor noi?

vezi continuarea
ZF.ro
eMag te ajută să faci bani. Cum poţi să câştigi zeci de mii de lei prin eMag eMag te ajută să faci bani. Cum poţi să câştigi zeci de mii de lei prin eMag
Se vinde TOT! Cum puteţi cumpăra imobiliare la preţ super mic
ProMotor.ro
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
TIPA a alimentat şi s-a dus să plătească. La casa de marcat i-a lăsat MASCĂ pe toţi - VIDEO
Descopera.ro
Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice. ''Este de trei ori mai mare decât TROIA'' Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice. ''Este de trei ori mai mare decât TROIA''
Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de Ceauşeşti care ''a făcut un pact DIAVOLUL''
Cel mai REVOLUŢIONAR proiect de infrastructură. Acest TUNEL pare desprins din filmele SF şi prin el se va putea circula înante să funcţioneze metrolul din Drumul Taberei
Go4it.ro
PROHODUL are cele mai căutate versuri pe GOOGLE în 2019. Ce au mai căutat ROMÂNII PROHODUL are cele mai căutate versuri pe GOOGLE în 2019. Ce au mai căutat ROMÂNII
Pericolul de pe birou. Îl folosesti zi de zi şi îţi pune sănătatea în pericol. Iată ce poţi face pentru a evita o afecţiune de care vei suferi toată viaţa
Aplicaţiile pe care TREBUIE să le ai pe un telefon cu Android în 2020
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.