Unde se află acum maşina Tesla pe care Elon Musk a trimis-o în spaţiu în urmă cu patru ani?

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 februarie 2022 426 afişări

În urmă cu patru ani, în această perioadă, cea mai puternică rachetă operaţională din lume, Falcon Heavy de la SpaceX, a efectuat lansarea inaugurală din Florida şi a plecat în spaţiul cosmic transportând roadsterul Tesla personal al lui Elon Musk.

Unde se află acum maşina Tesla pe care Elon Musk a trimis-o în spaţiu în urmă cu patru ani?

Maşina sport de culoare roşie - care este ocupată de un manechin îmbrăcat în costum spaţial poreclit "Starman" - este încă în spaţiu, urmând o traiectorie orbitală alungită în jurul Soarelui.

Maşina nu se află într-o călătorie ştiinţifică. Aceasta a fost o lansare de testare, aşa că SpaceX a avut nevoie de o încărcătură falsă, iar Musk a ales propriul roadster de lux.

Luni, roadsterul se afla la aproximativ 376 de milioane de kilometri de Pământ şi la aproximativ 321 de milioane de kilometri de Marte, potrivit site-ului whereisroadster.com, care foloseşte datele NASA pentru a urmări maşina.

Este mai mult ca sigur că roadsterul este încă întreg, a declarat pentru CNN Business Jonathan McDowell, astronom la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, dar probabil că a fost lovit de câţiva meteoriţi în timpul călătoriei sale prin cosmos.

În ultimii patru ani, roadsterul a călătorit aproape 3 miliarde de kilometri şi a parcurs aproximativ 2,6 rotaţii în jurul Soarelui.

Ocazional, maşina se va apropia destul de mult de alte obiecte cereşti. În 2020, vehiculul a făcut prima sa apropiere de Marte, trecând la mai puţin de 8 milioane de kilometri de planetă - de aproximativ patru ori distanţa dintre Pământ şi Lună.

Potrivit datelor NASA, este posibil ca roadsterul să nu mai treacă pe lângă o altă planetă până în 2035, când va trece din nou pe lângă Marte. Apoi, va face două treceri la câteva milioane de km de Pământ în 2047 şi 2050.

O lucrare academică a estimat că şansele ca maşina să se ciocnească cu Pământul în următorii 15 milioane de ani sunt de aproximativ 22%. Şansele ca ea să se ciocnească de Venus sau de Soare sunt de 12% fiecare.

Soarta finală a roadsterului probabil că nu va fi cunoscută decât peste multe milioane de ani. Dar, în ceea ce-l priveşte, Musk a declarat în 2018 că speră că oamenii vor fi stabilit deja aşezări pe alte planete din sistemul solar, iar "descendenţii lui Musk vor putea să aducă malina într-un muzeu".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tesla,
spaţiu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.