Una dintre cele mai puternice bănci americane de investiţii a cumpărat 5% din Fondul Proprietatea. Se pregăteşte să preia şi administrarea fondului?

Postat la 01 octombrie 2013 55 afişări

Morgan Stanley a raportat că deţine 689,6 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), depăşind pragul de 5%, şi a devenit al doilea acţionar al fondului după fondul de hedging american Elliott.

Morgan Stanley a raportat că deţine 689,6 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), depăşind pragul de 5%, şi a devenit al doilea acţionar al fondului după fondul de hedging american Elliott.

Morgan Stanley a depăşit pragul de 5% din capitalul social al FP după mai multe achiziţii derulate în luna septembrie.

Achiziţia nu este întâmplătoare. Morgan Stanley s-ar număra printre favoriţii la preluarea administrării Fondului Proprietatea începând din septembrie 2014 când expiră mandatul actualului administrator, Franklin Templeton, în cazul în care acţionarii nu-i mai prelungesc mandatul, potrivit unor surse din piaţă. În AGA din luna noiembrie a acestui an acţionarii FP hotărăsc dacă prelungesc mandatul Templeton sau încep selecţia unui nou administrator. Cel mai mare acţionar al FP, Elliott, şi-a exprimat în ultima perioadă nemulţumirea cu privire la activitatea celor de la Templeton.

Grupul american este al doilea nume mare care este raportat ca acţionar semnificativ la FP, după ce Elliott a devenit acţionar semnificativ încă din 2011.

Participaţia Morgan Stanley la FP valorează în prezent pe bursă 118 milioane de euro, fiind de departe cea mai mare investiţie a grupului american în România.

Morgan Stanley a fost prezentă pe bursa de la Bucureşti până în 2008. Banca americană de investiţii a cumpărat la un moment dat firma de brokeraj HTI Valori Mobiliare şi a deţinut direct un pachet de peste 2% din acţiunile BVB, dar le-a vândut în 2008, când criza financiară a obligat băncile americane să-şi restrângă operaţiunile.

Morgan Stanley mai deţine în prezent un pachet de 22% din acţiunile producătorului de cabluri Romcab Târgu Mureş (MCAB).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/una-dintre-cele-mai-puternice-banci-americane-de-investitii-a-cumparat-5-din-fondul-proprietatea-se-pregateste-sa-preia-si-administrarea-fondului-11431512
11431512
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.