Un oficial de top al Fed, banca centrală americană, avertizează: Varianta Delta a coronavirusului reprezintă o ameninţare pentru recuperarea economiei globale

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 iulie 2021 156 afişări

Un oficial de top al Fed, banca centrală americană, avertizează: Varianta Delta a coronavirusului reprezintă o ameninţare pentru recuperarea economiei globale

Un oficial de top al Federal Reserve (Fed – banca centrală a SUA) spune că răspândirea variantei Delta şi ratele mici de vaccinare din unele părţi ale planetei ameninţă ritmul de recuperare al economiei mondiale, evidenţiind ridicarea treptată a suportului monetar pentru economia americană, potrivit Financial Times.

„Cred că unul dintre cele mai mari riscuri constă în declararea unei victorii premature împotriva coronavirusului. Nu am scăpat de pandemie”, a declarat Mary Daly, preşedintele diviziei din San Francisco a Fed.

Daly, membru al Comitetului Federal pentru Piaţă Liberă, notează eforturile de controlare a virusului din Japonia şi alte ţări. Numărul tot mai mare de infecţii şi ritmul încet al campaniilor de inoculare din alte state continuă să constrângă revenirea economică şi ar putea genera efecte negative asupra Statelor Unite, spune ea.

Aşteptarea ca Fed să crească dobânzile de referinţă a dus la un val de scăderi pe bursele din toată lumea. Investitorii deja să vorbească despre o nouă etapă. Ce spun analiştii

Declaraţiile lui Daly vin pe măsură ce randamentele bondurilor guvernamentale din SUA continuă să crească. Drept rezultat, randamentele titlurilor de trezorerie au scăzut considerabil, yieldul titlurilor pe 10 ani, un reper pentru costurile de finanţare la nivel pieţelor financiare mondiale, ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din luna februarie. De asemenea, bursele globale au scăzut la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de joi.

Mai mulţi analişti au atribuit declinul de randamentelor titlurilor de trezorerie unor serii de factori tehnici. Însă există experţi care se tem că economia se va chinui să menţină ratele puternice de creştere din timpul redeschiderii, estimând între timp că ultimele creşteri ale inflaţiei vor dispărea destul de repede.

„Ştirile au fost destul de bune în Statele Unite, însă nu putem spune acelaşi lucru despre ştirile la nivel global. Pieţele răspund la toţi aceşti factori, iar bineînţeles că acest lucru ar putea scădea randamentele”, explică reprezentatul Fed.

Daly spune că nu există niciun dubiu că banca centrală va menţine planurile de politică monetară pe care le-a adoptat în august 2020, subliniind „păstrarea inflaţiei la 2%, aspect absolut obligatoriu” în contextul actual.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca centrala,
delta,
economie,
scadere,
randamente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.