Un lanţ românesc de magazine de mobilă a anunţat data redeschiderii pentru o parte din unităţile fizice. Când şi unde se vor redeschide primele magazine

Autor: Ioana Matei Postat la 29 aprilie 2020 227 afişări

Un lanţ românesc de magazine de mobilă a anunţat data redeschiderii pentru o parte din unităţile fizice.  Când şi unde se vor redeschide primele magazine

Începând de luni, 4 mai, producătorul de mobilă Spectralcom SRL redeschide magazinele proprii Spectral Mobilă din Bârlad, Călăraşi, Tecuci şi Râmnicu Sărat şi aşteaptă ridicarea restricţiilor pentru magazinele care funcţionează în mall-uri sau centre comerciale pentru redeschiderea magazinelor din Bucureşti, Buzău, Galaţi şi Piteşti. Magazinele în sistem de franciză din Calafat şi Târgu Jiu au fost deja deschise de două săptămâni, respectiv de săptămâna aceasta, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii magazinului.

„Începând cu 23 martie, când Ordonanţa militară nr. 2 a interzis funcţionarea magazinelor din mall-uri şi centre comerciale am închis magazinele din Bucureşti, Buzău, Galaţi şi Piteşti, iar după câteva zile am închis şi restul magazinelor Spectral Mobilă, care deşi nu funcţionau în centre comerciale, au avut scăderi ale vânzărilor de până la 90% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de autorităţi. De asemenea multe din magazinele partenere din ţară care vând produsele noastre au decis să-şi suspende activitatea în acea perioadă şi a trebuit să reducem semnificativ şi activitatea fabricii. Astfel, de la sfârşitul lunii martie şi pe întreaga perioadă a lunii aprilie aproximativ 70 de angajaţi din magazine şi fabrică sunt în şomaj tehnic, ceea ce reprezintă 70% din totalul angajaţilor.

Activitatea fabricii nu a fost întreruptă deloc, însa a fost redusă la minimum şi am produs doar pentru vânzările online şi partenerii care nu au închis magazinele, dar şi ei au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor. Deşi vânzările online au crescut cu 30% în această perioadă, acestea nu au putut compensa scăderile din comerţul tradiţional având în vedere că reprezintă doar 18% din totalul vânzărilor.

Începând cu 4 mai se vor reactiva contractele de muncă ale angajaţilor din vânzari din magazinele care se deschid, urmând ca după o săptămână să le reactivăm şi pe cele ale angajaţilor de la livrări şi montaje din aceleaşi magazine. Restul angajaţilor din celelalte magazine şi fabrică vor reîncepe activitatea odată cu redeschiderea magazinelor din mall-uri şi centre comerciale.

Măsurile luate de autorităţi în ceea ce priveşte plata şomajului tehnic al angajaţilor, amânarea plăţii taxelor şi impozitelor către stat, dar şi amânarea ratelor la bănci şi societăţi de leasing ne-au ajutat foarte mult şi am reuşit să păstrăm toate locurile de muncă, însă nu rezolvă problema lichidităţii pentru perioada când acestea vor trebui plătite din nou şi din acest motiv ne-am înscris încă din prima zi în programul IMM Invest unde am solicitat un credit pentru capital de lucru de 3.000.000 de lei.

Rămâne în continuare problema plăţii chiriilor şi a taxelor de administrare şi marketing către proprietarii de mall-uri şi centre comerciale. Conform legii aceştia pot solicita plata acestor cheltuieli şi pentru perioada cât au fost închise magazinele. Legislaţia permite doar amânarea plăţii acestora până după ridicarea stării de urgenţă dacă societatea a obţinut un certificat de situaţie de urgenţă, dar retailerii vor avea probleme serioase în a plăti aceste sume la care se adaugă şi cheltuielile din prima lună de funcţionare după redeschiderea centrelor. Sunt proprietari de mall-uri şi centre comerciale care au emis şi în luna aprilie facturile către chiriaşi şi se aşteaptă la încasarea acestora, însă vor fi dificultăţi în a plăti chiriile şi taxele la nivelul de dinainte de pandemie chiar şi pentru primele luni de funcţionare după ridicarea stării de urgenţă pentru că vânzările vor fi probabil mult mai scăzute” a declarat Dan Dodiţă, director de vânzări al Spectralcom SRL.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
magazine,
redeschidere,
mobila,
inchidere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.