Încă o companie aeriană învinsă de pandemia de COVID-19. Gigantul european se pregăteşte să lase fără loc de muncă peste 12.000 de angajaţi

Autor: Andra Stroe Postat la 29 aprilie 2020 1304 afişări

Încă o companie aeriană învinsă de pandemia de COVID-19. Gigantul european se pregăteşte să lase fără loc de muncă peste 12.000 de angajaţi

British Airways a decis să concedieze 12.000 din cei 42.000 de angajaţi ca urmare a colapsului businessului pe fondul crizei provocate de pandemie. Compania-mamă a British Airways, IAG, a spus că a fost nevoie să impună „o restructurare şi un program de concedieri" până când cererea de călătorii aeriene va ajunge din nou la nivelul anului 2019, scriu cei de la BBC.

Reprezentanţii uniunii piloţilor, Balpa, au spus că au fost devastaţi de ştiri şi au promis să lupte pentru fiecare concediere. IAG deţine, de asemenea, şi operatorul aerian Iberia, precum şi compania irlandeză Aer Lingus. Într-o declaraţie, reprezentanţii IAG au declarat: „Propunerile rămâne să fie discutate, dar cel mai probabil vor afecta cu preponderenţă angajaţii British Airways, şi s-ar putea solda cu concedierea a 12.000 de persoane".

Compania a mai spus, de asemenea, că va dura câţiva ani pentru ca industria aviatică să atingă din nou nivelul pre-pandemie, avertizând că acest lucru este valabil în cazul operatorilor aerieni de pretutindeni. În jur de 4.500 de piloţi şi 16.000 de însoţitori de zbor lucrează în prezent pentru British Airways, care a trimis deja în şomaj tehnic 23.000 de angajaţi.

Tot marţi, IAG a dezvăluit impactul pandemiei de COVID-19 asupra veniturilor grupului. În primele trei luni ale anului 2020, veniturile au scăzut cu 13% la 4,6 miliarde de euro (4 miliarde de lire sterline). Companiile aeriene din întreaga lume au avertizat că se confruntă cu o luptă pentru supravieţuire. În Marea Britanie, EasyJet a trimis 4.000 de însoţitori de zbor din Marea Britanie în concediu timp de două luni, iar miliardarul Richard Branson a apelat la guvern pentru a ajuta la salvarea companiei aeriene Virgin Atlantic, cerând un împrumut de până la 500 de milioane de lire sterline. Operatorul australian Qantas Airways a trimis 20.000 de angajaţi în concediu, în timp ce Air Canada a făcut acelaşi lucru cu aproximativ 15.200 de angajaţi. Norwegian Air a declarat că ar putea rămâne fără numerar până la jumătatea lunii mai. La American Airlines, aproximativ 4.800 de piloţi au acceptat să-şi ia concedii de scurtă durată cu plata redusă şi peste 700 îşi iau pensia anticipată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zbor,
concedieri,
locuri de munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.