Un grup din Turcia a preluat distribuitorul cosmeticelor Alix Avien şi al săpunurilor Dalin din România

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 03 ianuarie 2020 194 afişări

Un grup din Turcia a preluat distribuitorul cosmeticelor Alix Avien şi al săpunurilor Dalin din România

Compania Alix Avien Cosmetics, care distribuie pe piaţa locală branduri de cosmetice, parfumuri şi produse de îngrijire personală precum Alix Avien, Dalin, Sesu sau XO, a fost preluată de grupul turc Sora Cosmetics, conform surselor ZF. Tranzacţia se ridică la circa 8 milioane de dolari ( peste 7 milioane de euro), conform aceloraşi surse. Compania era deţinută de un alt grup din Turcia – Kopas Kozmetik.

Alix Avien Cosmetics avut în 2018 o cifră de afaceri de 13 milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Profitul companiei s-a ridicat la 15.000 de lei, faţă de o pierdere netă de 280.000 de lei. Compania are un număr mediu de 13 salariaţi. Alix Avien Cosmetics a fost înfiinţată în 2001 şi are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie. Kopas Kozmetik produce branduri precum Dalin şi Sesu şi exportă în mai bine de 20 de pieţe. Pe de altă parte, istoria Sora Cosmetics începe în 1981 când a început să producă prima maşină de umplere cu aerosoli din Turcia. Ulterior, compania de venit unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de cosmetice din Turcia. Grupul produce atât cosmetice şi parfumuri, cât şi iahturi şi echipamente.

Românii cheltuie an de an circa 1 mld. euro pe produse de cosmetică, parfumerie şi îngrijire personală, conform unei analize anterioare a ZF.

Piaţa este puternic fragmentată şi disputată în special de jucători străini, parte a unor grupuri gigant, cu forţă financiară şi bugete de marketing pe măsură. Astfel, primii trei jucători, care au împreună un sfert din piaţă, sunt toţi străini. Liderul pieţei de cosmetice este gigantul francez L’Oréal, care a ajuns să „mănânce” 10,3% din vânzările de cosmetice din România.

Compania a ajuns lider de piaţă după ce a depăşit grupul de vânzări directe Avon, conform cifrelor oferite de compania de cercetare de piaţă Euromonitor. În top 15 jucători există doar două companii cu acţionariat local, Farmec pe poziţia a cincea şi Papillon Laboratoires (Loncolor) pe 14.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cosmetice,
turcia,
preluare,
piata,
sora,
alix avien,
bebak

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.