ULTIMUL deţinut britanic din închisoarea militară de la Guantanamo Bay, eliberat după 13 ani. Shaker Aamer n-a fost niciodată judecat - FOTO

Autor: Roxana Maciuca Postat la 30 octombrie 2015 87 afişări

Ultimul deţinut britanic din închisoarea militară de la Guantanamo Bay, Shaker Aamer, a fost eliberat, după o perioadă de 13 ani, fiind trimis în Marea Britanie, informează BBC News online.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a precizat, vineri, că Shaker Aamer a părăsit baza militară din SUA şi, potrivit BBC, ar fi în drum spre Marea Britanie. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, de naţionalitate saudită, a fost deţinut în închisoarea din Cuba din 2002, dar nu a fost niciodată condamnat sau chemat în instanţă.

Shaker Aamer, care are patru copii, are permisiunea de a locui pe o perioadă nedeterminată în Marea Britanie întrucât soţia sa este cetăţean britanic. El a fost reţinut în Afganistan în 2001.

Autorităţile americane l-au acuzat că ar fi condus o facţiune a mişcării radicale Taliban şi că l-ar fi întâlnit pe fostul lider al organizaţiei teroriste Al-Qaida, Osama Bin Laden.

Dar Aamer a susţinut că se afla în Afganistan cu familia pentru activităţi caritabile.

Kate Allen, directorul filialei britanice a organizaţiei Amnesty International, a declarat că după "atâtea turnuri" nu va crede că Aamer este liber "până când avionul său nu va atinge solul britanic".

"Ar trebui să ne amintim cât de travestită a fost justiţia în acest caz şi, pentru că a fost ţinut în condiţii inacceptabile timp de 14 ani, domnul Aamer va avea nevoie de timp pentru a se obişnui cu starea sa de libertate", a precizat Allen.

Eliberarea sa iminentă a fost confirmată luna trecută de Guvernul britanic, după ce fiica lui Aamer, Johina, în vârstă de 17 ani, a postat un mesaj pe Twitter: "Nu pot să cred că, în sfârşit, ne vom revedea tatăl după 14 ani".

Joi, Pentagonul a anunţat că un deţinut mauritan din închisoarea militară de la Guantanamo Bay, Ahmed Ould Abdel Aziz, a fost repatriat după ce a stat 13 ani după gratii.

Deţinutul în vârstă de 45 de ani era acuzat că ar fi fost un membru al reţelei Al-Qaida care ulterior a fugit în Afganistan. El este suspectat că a luptat în Afganistan împotriva Alianţei Nordului (antitalibană), susţinută de SUA şi, posibil, împotriva Statelor Unite şi forţelor coaliţiei.

Preşedintele american, Barack Obama, a promis că va închide închisoarea militară din Cuba, însă această idee a întâmpinat opoziţii în Congres şi a fost respinsă de ţări care ezită să îi primească pe deţinuţii suspectaţi de terorism.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
GUANTANAMO,
ELIBERARE,
detinut
/actualitate/ultimul-detinut-britanic-din-inchisoarea-militara-de-la-guantanamo-bay-eliberat-dupa-13-ani-shaker-aamer-n-a-fost-niciodata-judecat-foto-14867944
14867944
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.