UE alocă 46 milioane euro pentru antrenarea şi echiparea gărzilor de coastă libiene, în tentativa de a controla fluxul de imigranţi spre Europa

Autor: Andrei Ionascu Postat la 29 iulie 2017 25 afişări

Comisia Europeană a anunţat vineri alocarea a 46 de milioane de euro pentru antrenarea şi echiparea gărzilor de coastă libiene, în tentativa de a controla fluxul de imigranţi care încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Programul de ajutor va fi implementat de ministerul italian de Interne şi va fi cofinanţat de Italia, în cadrul Fondului UE pentru Africa.

Noile măsuri vizează îmbunătăţirea capacităţilor pentru autorităţile libiene privind gestionarea frontierelor şi fenomenul integrat al migraţiei, prin echiparea şi pregătirea poliţiei de frontieră şi a gărzilor de coastă libiene.

"Securitatea şi stabilitatea în Libia sunt prioritare pentru libieni, pentru regiune şi pentru Europa. În timp ce lucrăm la o soluţie politică la criza din această ţară, care să aducă pace şi reconciliere, vom continua să susţinem comunităţile şi autorităţile libiene pentru a gestiona fluxurile de migraţie, salvarea imigranţilor, respectarea drepturilor omului şi lupta împotriva reţelelor de traficanţi", a declarat Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Acest program de asistenţă este complementar pachetului de 90 de milioane de euro alocat în aprilie, pentru protecţia imigranţilor, refugiaţilor şi a comunităţilor din Libia. Peste 136 de milioane de euro au fost alocaţi către Libia, în cadrul Fondului UE pentru Africa, de la 1 ianuarie 2017.

Tot vineri, guvernul italian a aprobat trimiterea de unităţi navale în Libia, pentru a ajuta gărzile de coastă în lupta cu traficul de migranţi. Premierul italian Paolo Gentiloni a precizat că măsura a fost cerută de guvernul libian şi reprezintă "o contribuţie semnificativă la consolidarea suveranităţii Libiei".

Din luna ianuarie, peste 100.000 de persoane au încercat să ajungă din Libia în Europa traversând Marea Mediterană, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Dintre aceştia, peste 2.300 au murit înecaţi din cauza ambarcaţiunilor precare în care se aflau.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
LIBIA,
IMIGRANŢI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.