Ucraina pune la îndoială neutralitatea sportivilor judoka ruşi implicaţi în forţele armate

Autor: Rafael Hekman Postat la 28 iunie 2022 25 afişări

Federaţia ucraineană de judo (FJU) a pus sub semnul întrebării neutralitatea sportivilor ruşi - care pot concura sub sigla Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF) în competiţiile internaţionale - prin publicarea unei liste cu judoka din această ţară care fac parte din forţele armate.

Ucraina pune la îndoială neutralitatea sportivilor judoka ruşi implicaţi în forţele armate

FJU a reiterat că este „profund dezamăgită" de decizia luată de IJF de a permite sportivilor ruşi să concureze.

Unsprezece membri ai echipei ruse de judo au fost numiţi de către FJU în declaraţie, care a mai subliniat intenţiile sale de a boicota orice eveniment IJF la care participă sportivi neutri din Rusia şi Belarus.

Lista publicată de FJU include patru subofiţeri, aceştia fiind Mikhail Igolnikov, Inal Tasoev, Kamila Badurova şi Madina Taimazova.

Taimazova este o medaliată olimpică, care săptămâna trecută s-a impus la Grand Slamul de la Ulan Bator la categoria sub 70 de kilograme.

David Karapetyan, Daria Kurbonmamadova, Sabina Giliazova şi Anna Gushchina figurează ca soldaţi, precum şi Armen Agaian ca sergent.

De asemenea, Alan Khubetsov şi Irina Dolgova au fost menţionaţi ca locotenenţi.

„Toţi cei care urmăresc cât de cât sportul mondial înţeleg că sportivii ruşi sunt o parte esenţială a politicii agresive de propagandă a acestei ţări", a declarat preşedintele FJU, Mykhailo Koshliak.

„Vorbind despre Rusia şi sport, nu se poate spune în niciun caz că 'sportul este în afara politicii'.

Tăcerea sportivilor şi antrenorilor ruşi şi belaruşi sprijină războiul împotriva Ucrainei şi ucide mii de cetăţeni ucraineni".

Tasoev, unul dintre câştigătorii din Mongolia, se aşteaptă ca şi alte sporturi să urmeze exemplul, permiţând ruşilor şi bieloruşilor să concureze.

„Am fost foarte bine primiţi - s-au apropiat de noi, au făcut poze cu noi, nici urmă de negativism, dimpotrivă", a declarat Tasoev pentru agenţia de presă de stat rusă TASS.

„Ne-au sprijinit, şi-au exprimat bucuria că suntem în sfârşit la competiţie.

Singurul disconfort este absenţa steagului şi a imnului, pentru că, stând pe un podium şi ascultând imnul, îţi cauţi întotdeauna steagul cu privirea.

A fost puţin inconfortabil, dar, pe de altă parte, steagul IJF a fost arborat în onoarea noastră, din care facem parte cu toţii.

Mulţumesc tuturor participanţilor la turneu pentru sprijinul lor - aceasta este cu adevărat aceeaşi familie a judoului de care suntem cu toţii atât de mândri, şi sper că exemplul judo-ului va fi indicativ pentru alte sporturi."

La 28 februarie, Comitetul Internaţional Olimpic a recomandat interzicerea sportivilor şi oficialilor din Rusia şi Belarus ca urmare a invaziei din Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
judo,
ucraina,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.