Ucraina îşi va naţionaliza producătorul de motoare de aeronave pentru a împiedica o preluare chineză

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 14 martie 2021 191 afişări

Ucraina îşi va naţionaliza producătorul de motoare de aeronave pentru a împiedica o preluare chineză

Ucraina urmează să naţionalizeze Motor Sich, unul dintre cei mai mari producătorii de motoare pentru avioane de marfă şi elicoptere din lume, pentru a preveni o încercare de preluare  din partea unei companii chineze căreia i s-a opus puternic SUA.

„Întreprinderea Motor Sich va fi returnată poporului ucrainean, va fi înapoiată proprietăţii statului ucrainean într-un mod legal şi constituţional în viitorul apropiat“, a declarat Oleksiy Danilov, şeful securităţii naţionale a Ucrainei, citat de Financial Times. „Acest lucru se face pentru securitatea naţională a ţării noastre", a adăugat el. Danilov a vorbit la scurt timp după ce consiliul de apărare, pe care tot el îl conduce, a aprobat oficial planul de naţionalizare a întreprinderii. Skyrizon din China este acţionar majoritar la Motor Sich.

Danilov nu s-a referit direct la aceasta în remarcile sale. Cu sediul în oraşul industrial ucrainean Zaporizhia, Motor Sich, construită de sovietici, produce elicoptere şi turbine pentru aeronave civile, de marfă şi militare. Turbinele sale sunt folosite în unele dintre cele mai mari avioane de marfă din lume, inclusiv Mriya (Dream), produsă de compania Antonov din Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.