Turcan: Peste 10 milioane de lei, asistenţa juridică în procesele deschise de pensionari

Autor: Cosmin Pirv Postat la 24 aprilie 2021 113 afişări

Cheltuielile cu asistenţa juridică în procesele deschise de pensionari în anul 2020 au fost mai mari de 10 milioane de lei, susţine ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Turcan: Peste 10 milioane de lei, asistenţa juridică în procesele deschise de pensionari

Potrivit ministrului Muncii, numai în acest an, Casa de Pensii Vâlcea a cheltuit pentru asistenţă juridică 250.000 de lei.

„În anul 2020, suma achitată la nivel naţional reprezentând asistenţa juridică în procesele deschise în instanţă de beneficiarii drepturilor de pensie a depăşit 10 milioane de lei. În prima parte a acestui an, doar o singură casă de pensii – cea de la Vâlcea - a avut de plătit în jur de 250 000 de lei, asistenţă juridică”, a scris pe Facebook ministrul Muncii.

Raluca Turcan susţine că sunt contestate în instanţă, de cele mai multe ori, deciziile de calculare sau recalculare, solicitându-se să se ia în considerare elemente suplimentare de contributivitate în stabilirea pensiei, iar jurisprudenţa arată că aceste cereri sunt de cele mai multe ori justificate.

„Este încă un element care demonstrează că actualul mod de calcul al pensiei trebuie îmbunătăţit, astfel încât el să includă toţi acei indicatori relevanţi din punctul de vedere al contributivităţii. Am făcut deja câţiva paşi importanţi pentru a ajunge la o legislaţie a pensiilor bazată pe echitate şi contributivitate, iar evaluarea dosarelor de pensii este demersul obligatoriu de la care trebuie să plecăm pentru a le putea, ulterior, recalcula”, a mai scris ministrul Muncii pe reţeaua de socializare.

Turcan susţine că, dacă acest proces ar fi fost început în octombrie 2019, aşa cum prevedea legea adoptată de PSD, procesul ar fi putut fi până acum finalizat.

„Din păcate însă, Guvernul de atunci nu a făcut absolut niciun demers în acest sens, în ciuda prevederii privind majorarea pensiilor inclusă în aceeaşi lege”, a mai spus ministrul.

Raluca Turcan a anunţat că la nivel naţional au fost evaluate aproape 237 000 de dosare. „Avem deja în lucru o serie de măsuri care vor permite atât suplimentarea de personal pe perioadă determinată, cât şi stimularea angajaţilor a căror activitate s-a dublat”, a mai transmis ministrul Muncii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asistenţă,
juridică,
pensii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.