Turcan: La Ministerul Muncii ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 22 mai 2023 24 afişări

La Ministerul Muncii ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal, declară la RFI deputata PNL Raluca Turcan, apropos de întârzierile din PNRR. Ea consideră justificate revendicările profesorilor care sunt aflaţi în grevă generală.

Turcan: La Ministerul Muncii ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal

„Consider că revendicările de natură salarială ale profesorilor sunt justificate şi îngrijorările lor cu privire la un calendar ferm de îndeplinire a acestor revendicări, evident, într-o formulă rezultată din negociere, de asemenea au un fundament serios. Dacă stăm să ne gândim bine, primul semnal că o parte dintre nişte aspecte pe care profesorii le aşteptau şi care ţineau de salarizare au fost scoase din legea educaţiei naţionale şi mutate pentru legea salarizării unitare, au condus la un prim moment de nemulţumire în rândul profesorilor. Ulterior, legea salarizării unitare în mod evident este într-o întârziere. Iată că au fost două momente, scoaterea salarizării din legea educaţiei naţionale şi întârzierea pe legea salarizării unitare care au condus la acest moment de revoltă a profesorilor”, spune Raluca Turcan.

În opinia sa, ”în mod normal, în condiţiile în care legile educaţiei naţionale au trecut de Camera Deputaţilor şi se află la Senat, ar putea fi găsită o rezolvare, prin reincluderea părţii de salarizare în legile educaţiei naţionale”.

„După aceea, evident că pe partea de salarizare există un ministru titular. Cum îl cheamă, că-l cheamă acum Marius Budăi şi altă dată o să-l cheme altfel nu mai contează. Realitatea este că legea salarizării unitare avea ca deadline în PNRR final de lună iunie. Asta ar fi însemnat ca până la finalul lunii iunie să se poarte negocierile cu categoriile socio-profesionale, astfel încât fiecare categorie să aibă deja o anticipare a locului pe care îl ocupă în grila de salarizare şi evident, a nivelului de salarizare. Deci şi profesorii s-ar fi aflat oarecum într-o situaţie mult mai predictibilă”, adaugă Raluca Turcan.

Întrebată despre numeroasele întârzieri din PNRR, între care şi legea salarizării, deputata PNL Raluca Turcan a răspuns că ”există miniştri titulari de reformă şi responsabilitatea este în ograda lor”.

„Sunt miniştri mai eficienţi şi miniştri mai puţin eficienţi. Problemele de rezolvat la Ministerul Muncii sunt extrem de grele şi acolo ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal, non stop, de dimineaţa până seara, pentru că măsurile de acolo vizează milioane de oameni şi nu exagerez, pentru că vorbim de angajaţii din sectorul bugetar, vorbim de pensionarii din sistemul public de pensii, vorbim de beneficiarii de pensii speciale”, încheie Turcan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
profesori,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.