Turcan, către Budăi: Să explice motivele pentru care unele reforme din PNRR au intrat în impas

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 06 martie 2023 52 afişări

„Este un moment foarte bun în care ministrul muncii să explice motivele pentru care unele reforme din PNRR au intrat în impas”, spune deputatul PNL Raluca Turcan, în timpul dezbaterii moţiunii simple „Marius Budăi - ministrul salvării pensiilor speciale”.

Turcan, către Budăi: Să explice motivele pentru care unele reforme din PNRR au intrat în impas

„Trebuie să spunem din capul locului că obiectivele asumate de România prin PNRR nu sunt nici o sperietoare şi nici vreo hachiţă a Uniunii Europene, ci un ansamblu de reforme şi restructurări de care noi avem nevoie. Când spun noi mă gândesc la pensionarii din sistemul public de pensii, care au muncit şi au contribuit peste 30 de ani, dar au pensii diferite între ei şi apropiate ca valoare de indemnizaţia socială, mă gândesc la salariaţi din sistemul public, un sistem tot mai inechitabil şi nestimulativ, în care un profesor bine pregătit câştigă nemeritat de puţin, chiar mai puţin decât un muncitor necalificat, mă gândesc la persoanele vulnerabile şi la vârstinicii singuri, pentru care statul român nu asigură servicii publice adaptate şi de calitate, demne de un stat membru al Uniunii Europene, mă gândesc la cei aproape 6 milioane de angajaţi care muncesc şi se simt tot mai apăsaţi de povara fiscală aplicată asupra salariilor, mă gândesc la nemulţumirea profundă din societate, determinată de faptul că actuala clasă politică nu a făcut posibilă generalizarea principiului contributivităţii în sistemul public de pensii şi mă gândesc la oamenii care îşi doresc ca atunci când aud vorbindu-se despre faptul că România are creştere economică, să resimtă acest lucru şi în buzunar, în mod real, nu doar prin creşterea preţurilor la raft, a ratelor la bănci şi a costurilor vieţii”, spune raluca Turcan.

Ea afirmă, referindu-se la PNRR, că soluţii pentru impasul în care au intrat unele reforme există.

„Pe scurt, statul român are nevoie de o modernizare rapidă, onestă şi ireversibilă. Cei care gestionează acest proces de modernizare au şansa să intre în istorie ca reformatori! Însă, dacă eşuează, pot fi numiţi drept politicieni care au ratat cea mai bună fereastră de oportunitate pentru modernizarea marilor sisteme publice din România. În ceea ce priveşte aşa-numitele pensii speciale, recunosc că şi pe mine m-a intrigat faptul că, după ce Ministerul muncii a plătit anul trecut o consultanţă costisitoare, a fost transmis în Parlament un proiect fără impact bugetar calculat şi într-o variantă mult mai slabă decât cea pe care am lăsat-o la minister, elaborată de funcţionarii publici din minister, fără consultanţă externă. Din punctul nostru de vedere un proiect care să rezolve problema socială generată de pensiile speciale trebuie să răspundă la următoarele cerinţe - să fie agreat cu categorii profesionale vizate pentru a nu depopula sisteme vitale, să fie constituţional, ceea ce ar presupune ca varianta agreată, după negocieri reale şi nu simulate cu magistraţii, să fie extrapolată la celelalte categorii să nu creeze noi categorii de beneficiari de pensii speciale şi să scoateţi sistemul de apărare şi de ordine publică din categoria pensiilor speciale pentru că militarii au pensii ocupaţionale, propriul sistem de contributivitate şi de plată a pensiilor. În acest sens, vă rog să citiţi cu atenţie atât recomandările Băncii Mondiale, precum şi Decizia (...) De asemenea, ar trebui să vă preocupaţi ca toate jaloanele care ţin de competenţa ministerului dumneavoastră să fie îndeplinite cât mai curând, căci pe finanţările din următoarele tranşe din PNRR a fost construită întreaga arhitectură bugetară şi cea mai mare parte a calendarului investiţional pentru anul 2023. Cred că astăzi este un moment foarte bun în care ministrul muncii să explice motivele pentru care unele reforme din PNRR au intrat în impas şi, mai important, cum intenţionează să răspundă aşteptărilor oamenilor şi să elimine îngrijorările cu privire la următoarele plăţi din PNRR”, încheie Turcan.

Ea a ţinut să precizeze că nu va vota în favoarea moţiunii simple.

„Este un simulacru de moţiune scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case”, spune Marius Budăi, în timpul dezbaterii moţiunii simple depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva sa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
budăi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.