Tsipras: Grecia este pregătită să spună un "mare nu" unui acord prost cu creditorii

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 17 iunie 2015 369 afişări

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat miercuri că este pregătit să îşi asume responsabilitatea pentru respingerea termenilor acordului cu creditorii, dacă solicitările acestora vor fi inacceptabile.

"În cazul unei soluţii viabile, guvernul recent ales de poporul grec va suporta costul punerii în practică a acestui acord dificil. În lipsa acestei soluţii, ne vom asuma responsabilitatea de a spune un mare nu continuării politicilor catastrofale pentru Grecia", a afirmat Tsipras în faţa reporterilor de la Atena, relatează Bloomberg.

Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali sunt în pragul prăbuşirii, în timp ce miniştrii de Finanţe din zona euro se pregătesc pentru o reuniune joi, la Luxembourg, considerată a fi o ultimă şansă de a încheia un acord pentru deblocarea unor fonduri de 7,2 miliarde de euro.

Banca centrală a Greciei a avertizat miercuri că ţara va intra pe drumul dureros al incapacităţii de plată şi al ieşirii din zona euro şi posibil chiar din Uniunea Europeană, dacă Guvernul şi creditorii internaţionali nu vor reuşi să ajungă la un acord referitor la reforme.

Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici a declarat că măsurile solicitate Greciei de către creditorii internaţionali sunt departe de a fi "nebuneşti", el reacţionând astfel la avertismentul băncii centrale elene.

Moscovici, fost ministru de Finanţe al Franţei, a spus că reuniunea de joi a miniştrilor de Finanţe din zona euro va fi dificilă, dar va avea ca obiectiv deblocarea negocierilor. El a precizat că vor fi discutate problemele pentru care există divergenţe, respectiv taxa pe vânzări, pensiile şi deficitul bugetar.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârşitul lunii iunie. Grecia trebuie să plătească FMI în această luni datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
CREDITORI,
/actualitate/tsipras-grecia-este-pregatita-sa-spuna-un-mare-nu-unui-acord-prost-cu-creditorii-14464938
14464938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.