STUDIU: Cerşetorii români din nordul Europei nu sunt conduşi de crima organizată

Autor: Ioana Bojan Postat la 17 iunie 2015 212 afişări

Cerşetorii români din nordul Europei nu sunt conduşi de grupări de crimă organizată, potrivit unui nou studiu realizat de fundaţia norvegiană de cercetare socială Fafo, relatează site-ul TheLocal.no.

Fafo a intervievat 1.269 de români fără adăpost din Oslo, Stockholm şi Copenhaga, vara trecută, fără a găsi dovezi privind implicarea unor părţi terţe.

"Suntem foarte siguri că cerşetorii nu sunt în niciun fel parte a crimei organizate", a declarat Ann Britt Druve, unul dintre autorii studiului. "Ei se cunosc reciproc şi călătoresc în reţele formate din familii şi comunităţi. Nu sunt organizaţi de părţi terţe", a adăugat ea.

Pe lângă intervievarea românilor fără adăpost pe baza unui chestionar, Fafo a realizat interviuri calitative şi a vizitat România pentru a efectua studii pe teren.

"Nu credem că toţi ar fi fost capabili să ne înşele într-o asemenea măsură", a subliniat Druve.

Românii, majoritatea etnici romi, călătoresc în ţările scandinave cu microbuze, adesea împrumutând bani pentru călătorie de la rude sau chiar de la şoferii care îi transportă.

Ei câştigă în mod normal aproximativ 200 de coroane norvegiene (22,8 euro) pe zi, păstrând jumătate din această sumă pentru a trimite acasă, în România. "Familiile lor din România sunt extrem de sărace, astfel că aceşti bani pot face diferenţa", a afirmat Druve.

Aceste sume nu sunt însă suficiente pentru a atrage interesul grupărilor de crimă organizată, a apreciat ea, adăugând că "nu merită efortul".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NORVEGIA,
CERŞETORI,
ROMÂNI
/actualitate/studiu-cersetorii-romani-din-nordul-europei-nu-sunt-condusi-de-crima-organizata-14463269
14463269
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.