Trei din primele patru bănci din Olanda supravieţuiesc doar pentru că sunt hrănite cu banii statului. Unde mai este capitalismul? Care-i diferenţa între Oltchim şi SNS Reaal?

Autor: Andreea Anghel, Bogdan Cojocaru Postat la 05 februarie 2013 33 afişări

În Olanda, ţara care a inventat bursa de acţiuni - icoana capitalismului -, guvernul a naţionalizat două dintre principalele bănci şi a intervenit cu bani în salvarea celui mai mare creditor. Astfel, statul a preluat controlul unui alt simbol al economiei occidentale, sistemul bancar. În aceste condiţii, se poate vorbi de o criză a capitalismului în Olanda?

Olanda are un CV de invidiat pe plan internaţional. Fost imperiu comercial şi colonial, ţara este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, ai Orga­ni­zaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Eco­nomică şi al Organizaţiei Mondiale a Co­merţului. Aliat apropiat al Germaniei, Olanda este una dintre puţinele state din zona euro care mai are rating suveran maxim. Economia este a cincea ca mărime din uniunea monetară, dar deşi este considerată ca făcând parte din miezul zonei euro, este măcinată de probleme precum una dintre cele mai mari datorii ipotecare din Europa, scăderea accentuată a preţurilor locuinţelor, declinul sectorului de construcţii, reducerea cheltuielilor populaţiei şi a investiţiilor, măsurile de austeritate ale gu­ver­nu­lui, exporturi mai mici şi criza europeană. Pentru că aproximativ 60% din exporturi se duc în zona euro, Olanda este foarte sensibilă la condiţiile economice din uniunea monetară. Exporturile contribuie cu aproape 30% la Produsul Intern Brut. Activitatea in­dus­trială - în care predomină pro­cesarea alimentelor, pro­ducţia de chimicale, rafinarea petrolului şi utilajele electrice - ge­nerează aproxi­mativ 20% din PIB. Dar serviciile - în principal bancare şi de asigurări, de transport, de logistică şi distribuţie - au un aport normal de peste 50% la veniturile naţionale.

Alte stiri pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/trei-din-primele-patru-banci-din-olanda-supravietuiesc-doar-pentru-ca-sunt-hranite-cu-banii-statului-unde-mai-este-capitalismul-care-i-diferenta-intre-oltchim-si-sns-reaal-10544046
10544046
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.