Traian Bădulescu, ANAT: Egiptul nu este încă afectat de noua tulpină, dar cea mai delicată perioadă ar fi aceea de Revelion, sunt mii de turişti care vor merge în Egipt în perioada sărbătorilor

Autor: Miruna Diaconu Postat la 30 noiembrie 2021 214 afişări

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, spune că în prezent nu există încă o ameninţare a noii variante a coronavirusului privind destinaţia Egipt, însă aşa cum pandemia a demonstrat că astfel de situaţii pot escalada într-un timp foarte scurt, cea mai delicată perioadă va fi aceea din jurul sărbătorilor.

Traian Bădulescu, ANAT: Egiptul nu este încă afectat de noua tulpină, dar cea mai delicată perioadă ar fi aceea de Revelion, sunt mii de turişti care vor merge în Egipt în perioada sărbătorilor

Odată cu apariţia variantei Omicron a coronavirusului în ţările din Africa, mai multe state din lume au impus măsuri dure cu privire la cei care vin din ţările africane, dar a existat chiar şi suspendarea zborurilor către acestea.

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei  Naţionale a Agenţiilor de Turism, spune că în prezent nu există încă o ameninţare a noii variante a coronavirusului privind destinaţia Egipt, însă aşa cum pandemia a demonstrat că astfel de situaţii pot escalada într-un timp foarte scurt, cea mai delicată perioadă va fi aceea din jurul sărbătorilor.

„Noi nu credem că sunt şanse mari să se întâmple aşa ceva, ca Egiptul să se închidă sau oamenii să nu mai poată călători către această destinaţie. Rămâne de văzut cum vor reacţiona autorităţile române. Cu toate acestea, cea mai delicată perioadă va fi aceea din jurul sărbătorilor, oamenii care îşi cumpără vacanţe vor să călătorească atunci, nu mai târziu. Dacă în 2020 turiştii au înţeles că nu pot merge în iunie într-o destinaţie, dar au putut pleca în septembrie, acum e diferit, turiştii vor să petreacă Revelionul acolo, nu o săptămână sau o lună mai târziu“, spune Traian Bădulescu.

El precizează faptul că în prezent cele mai căutate destinaţii din Africa de către români, anume Egipt, Zanzibar şi Kenya, nu sunt afectate, dar perioada următoare va fi decisivă în funcţie de cum vor evolua cazurile cu noua tulpină COVID.

Noua variantă numită Omicron este considerată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca prezentând un risc pandemic foarte mare. Varianta Omicron a fost identificată la oameni îmbolnăviţi din Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Israel, Canada, Australia, Suedia şi Spania, dar şi altele.

Autorităţile din ţările în care a fost identificată această tulpină au intensificat restricţiile de intrare în ţară, iar în anumite cazuri au fost chiar şi suspendate zborurile din şi spre ţările africane. În prezent, nu se cunosc foarte multe detalii despre această variantă, cât nici despre eficacitatea vaccinului împotriva acestei tulpini, iar evoluţia cazurilor purtătoare ale acestei variante vor influenţa puternic industria aviatică, cât şi sectorul turistic.

Egiptul a fost vedeta anului 2021, câteva sute de mii de turişti au mers către această destinaţie începând cu prima lună a acestui an. Agenţiile de turism au mizat pe această destinaţie, având în vedere că există zboruri directe de doar trei ore, iar Egiptul a fost pe lista verde, astfel că cei care s-au întors din această ţară nu au fost nevoiţi să intre în carantină.

Chiar şi pentru sezonul din această iarnă, agenţiile de turism locale mizează pe Egipt, dar şi pe alte destinaţii calde din Africa precum Zanzibar sau Kenya, care ar putea fi puternic afectate dacă tulpina Omicron se va răspândi şi mai tare, iar călătoriile către aceste ţări să fie direct afectate.

În prezent, destinaţiile sunt deschise, turiştii pot călători, însă în cazul extrem în care România îşi va închide graniţele pentru aceste ţări, agenţiile de turism au planuri de rezervă şi vor putea muta vacanţele turiştilor către alte destinaţii mai sigure sau în alte perioade.

„Într-un astfel de caz extrem, impactul ar fi foarte mare, ar fi un efort semnificativ din partea agenţiilor să reprogrameze toate vacanţele, dar e o perioadă delicată. Le recomand turiştilor să facă asigurări storno, astfel încât să aibă o mai mare siguranţă“, spune Traian Bădulescu.

Către Egipt, Zanzibar şi Kenya există zboruri charter operate de către mai multe agenţii de turism, iar turiştii români au preferat anul trecut destinaţiile calde având în vedere că ţările populare în sezonul de ski din Europa au fost închise.

Sigur este faptul că toţi operatorii locali de turism sunt atenţi la evoluţia noii tulpini, iar în cazul în care vor exista noi măsuri de restricţie, agenţiile au experienţa ultimului an şi jumătate în care au fost nevoite în permanenţă să se adapteze noilor condiţii de lucru.

Consilierul preşedintelui egiptean pentru afaceri de sănătate şi prevenire, Mohamed Awad Taj Eddin, a declarat recent că tulpina de coronavirus Omicron nu a fost detectată până acum în Egipt, potrivit cercetărilor efectuate de autorităţile în cauză, scrie publicaţia Egypt Independent.  El a subliniat că toate măsurile de precauţie trebuie să fie respectate în continuare, mai ales dacă tulpina va fi descoperită în Egipt. Mohamed Awad Taj Eddin a spus faptul că ţara a interzis toate călătoriile către şi dinspre Africa de Sud până când situaţia devine mai clară.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.